Svår förhandlingsposition för L

SCB:s partisympatiundersökning ger regeringspartierna, och framförallt Liberalerna en dålig förhandlingsposition, säger statsvetaren Magnus Hagevi.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson med KD-ledaren Ebba Busch. Arkivbild.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson med KD-ledaren Ebba Busch. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2022-12-01 09:39

– En förhandlingsposition för partier som ligger dåligt till i opinionen gör ju att man inte kan hota med regeringskris, eller något annat. Det gäller väl alla regeringspartierna, men kanske framför allt Liberalerna, säger Magnus Hagevi som är professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitet.

Liberalerna har ingen bra position för att komma med ultimatum eller hota med att lämna regeringssamarbetet. Vid en regeringskris och nyval skulle de vara beroende av taktikröster som de knappast lär få från de partier de skulle lämna bakom sig, konstaterar Hagevi.

Inga överraskningar

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tycker inte att resultatet av partisympatiundersökningen bjuder på några större överraskningar.

– Det finns alltid en effekt att det inträder ett lite annat klimat efter ett val, säger hon.

– Det har varit starkt fokus på regeringens tillkortakommanden och relation till Sverigedemokraterna. Samtidigt har Socialdemokraterna legat lågt och inte varit väldigt aktiva.

Magnus Hagevi påpekar att undersökningar från SCB tidigare överskattat Socialdemokraterna något jämfört med valresultaten.

– Men även med det i åtanke verkar Socialdemokraterna stärka sin position i opinionen.

Att Vänsterpartiet ökar samtidigt som Miljöpartiet minskar tror han har sin förklaring i att V-väljare som stödröstat på MP nu återvänt till sitt parti.

Tapp för SD

Att Sverigedemokraterna tappar ett par procentenheter i undersökningen är inte konstigt, förklarar Magnus Hagevi.

– Om man tittar på tidigare mätningar från SCB så har de alltid lagt Sverigedemokraternas stöd under valresultatet, så en del av det här kan vara att Sverigedemokraterna alltjämt får lite svagare stöd i opinionsmätningar än vad de får i valen.

Marie Demker tror att tappet kan bero på moderata röster på SD som nu återvänt till M.

Hon understryker att SCB:s undersökningar i och med att de är så omfattande också är väldigt pålitliga, men tycker det är svårt att dra några slutsatser av en undersökning så tätt inpå valet.

– Man vår vänta till undersökningen i juni och se om mönstren ligger kvar då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!