Svensk man fängslad i Libanon

En svensk man, verksam som rektor, sitter fängslad i sitt födelseland Libanon, enligt uppgifter från närstående. Utrikesdepartementet och ambassaden i Beirut arbetar med fallet, uppger UD:s presstjänst.

En svensk man har fängslats i Libanon.

En svensk man har fängslats i Libanon.

Foto: Bilal Hussein/AP/TT

Politik2023-09-10 10:09

Mannen sitter frihetsberövad efter det att han inställde sig vid en libanesisk militärdomstol tidigare i veckan, rapporterar flera medier.

Utrikesdepartementet (UD) är informerad om fallet och dess presstjänst skriver i ett mejl till TT: "UD känner till att en svensk man i 40-årsåldern är frihetsberövad i Libanon. UD i Stockholm och ambassaden i Beirut arbetar med fallet. Vi går inte in på närmare detaljer med hänvisning till konsulär sekretess."

Mannen reste till Libanon i somras. Det var första gången han återvände sedan han flydde från landet 2012, efter att ha återpublicerat sin fars regimkritiska böcker. I Sverige har mannen utbildat sig till rektor och var verksam som sådan på en ort i Dalarna, rapporterar Skolledaren.

Mannen greps direkt på flygplatsen i Libanon och fråntogs sitt pass.

– Han släpptes efter två dagar med uppmaningen att inställa sig vid myndigheter en gång i veckan, berättar en vän för Södra Dalarnes Tidning (SDT).

I samband med ett möte med en militär domare i veckan blev mannen åter frihetsberövad och kontakten mellan honom och familjen har brutits.

– Han har inte fått några anklagelser riktade mot sig eller någon förklaring till varför han hålls kvar i landet, säger vännen.

Mannens arbetsgivare bekräftar för SDT att mannen fortfarande är kvar i Libanon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!