– Riksdagens medgivande krävs för att en väpnad styrka ska kunna skickas till ett annat land, säger Tobias Billström (M) på en pressträff tillsammans med försvarsminister Pål Jonson (M).
När själva evakueringen kan ske är dock inte klart. Först ska riksdagen på söndagen fatta beslut om ett så kallat utskottsinitiativ, sedan står regeringen fri att bestämma över insatsen, som ska koordineras med andra länder.
Men det kommer att gå fort.
– Vi pratar inom de närmaste 24 timmarna. Vi utgår från att när riksdagen har fattat sitt beslut så kommer vi ha möjlighet att gå vidare med det vi behöver göra, säger Billström.
Inte första gången
Att en väpnad styrka skickas med i en evakueringsinsats är inget nytt. Vid evakueringen i augusti 2021 från Kabul i Afghanistan deltog en styrka från försvarsmakten för skydda insatsen. En skillnad är dock att det då inte pågick några regelrätta strider i den afghanska huvudstaden.
– Styrkan ska på egen hand och tillsammans med andra partner kunna genomföra skydds-, räddnings- och fritagningsinsatser om det behovet uppstår, säger Pål Jonson om soldaterna som ska skickas till Sudan.
Hur stor styrkan kommer att vara vill ministrarna inte säga.
En maktkamp inom det militära styret i Sudan urartade i omfattande våldsamheter förra lördagen. En första evakuering från landet kunde ske först en vecka senare.
Efter flera försök lyckades en första transport med människor att ta sig till Saudiarabien och hamnstaden Jidda.
Cirka 100 personer
"Det första evakueringsfartyget från Sudan har anlänt. Det hade med sig 50 saudiska medborgare och ett antal invånare från vänligt sinnade länder", meddelade statlig television i Saudiarabien på lördagen.
I Sudan finns både svensk ambassadpersonal med familjer och även andra svenska medborgare, totalt ungefär 100 personer. Billström har varit i kontakt med ambassadören Signe Burgstaller.
– Det är ansträngt och det är påfrestande. Ändå måste jag säga att man är efter omständigheterna samlad och mår bra.