Inspektionen för strategiska produkter, ISP, uppger i ett pressmeddelande att ökningen tydligt kan kopplas ihop med den säkerhetspolitiska utvecklingen i omvärlden.
"Framför allt europeiska länder, inklusive Sverige, avsätter större medel för materielanskaffning än tidigare", kommenterar ISP:s generaldirektör Carl Johan Wieslander.
Mer än en tredjedel av exportvärdet 2021 utgörs av försäljningen av det luftburna radarsystemet Global Eye till Förenade Arabemiraten. Utförseltillstånd beviljades redan 2016 och exporten nu utgörs av följdleveranser till tidigare levererad materiel.
Andra affärer som påverkar statistiken i stor utsträckning är försäljningen av Jas Gripen till Brasilien och samarbetet med USA om ett nytt skolflygplan.
Till USA och flera länder i Europa har därutöver ett stort antal leveranser av markstridssystem samt radar- och ledningssystem genomförts, skriver ISP i pressmeddelandet.
Svenska Freds är kritisk till att svensk export av krigsmateriel går till länder i krig och väpnad konflikt. Organisationen pekar bland annat på Förenade Arabemiraten som är ett av de krigförande länderna i Jemenkriget.
"Ukraina är långt ifrån det enda land i väpnad konflikt som Sverige exporterar vapen till. Att Sverige exporterar krigsmateriel till länder i väpnad konflikt är snarare regel", säger Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds i ett pressmeddelande.