– Den utsända personalen och då även ambassadören har lämnat landet, eftersom vi tillfälligt har omlokaliserat våra utsända diplomater för semester och rotation, säger Sara Brynedal vid UD:s presstjänst, till TT.
Ambassaden är dock fortfarande öppen, uppger UD, då lokalanställd personal är på plats.
Redan under måndagen kom nyhetssajten NK News med uppgifter om att svenskarna lämnat landet. En orsak som uppges är att rörelsefriheten begränsats, rapporterar SVT med hänvisning till NK News.
TT: Stämmer det?
– Situationen för diplomater och internationella organisationer har successivt försvårats den senaste tiden – inklusive svårigheter att resa, ta emot diplomatisk post och liknande. Det är bland annat med anledning av covid-19-pandemin, säger Sara Brynedal.
För en dialog
Kent Härstedt, särskilt sändebud i Nordkorea för Sverige, säger att det är två personer som tagits hem från landet: dels ambassadören som ska ha semester, dels en annan diplomat som ska till en ny tjänst inom UD.
– Under alla omständigheter, pandemi eller inte pandemi, så skulle de ut från Nordkorea vid den här tidpunkten.
Det är även en extraordinär situation i Nordkorea just nu, menar Kent Härstedt. Flera ambassader har valt att stänga temporärt – och sedan ungefär ett halvår tillbaka går det inga flyg, fartyg eller tåg in eller ut ur landet.
Sverige agerar diplomatisk skyddsmakt i landet åt flera nationer, bland annat USA, Australien, Kanada och Tyskland.
– För det första så har vi utmärkt dialog med alla länder vi företräder. I det här läget så känner vi att vi kan upprätthålla de skyddsmaktsuppgifter vi har, säger Kent Härstedt och hävdar att uppgifterna blivit färre då besökarna i landet är få, om inte obefintliga.
Stängt samhälle
Niklas Swanström är chef för institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP) och kunnig inom Nordkorea.
– Jag tror inte att det får så stora konsekvenser, eftersom nordkoreanska myndigheter inte möter upp med den svenska ambassaden, säger han till TT.
Närvaron i Nordkorea är dock värdefull, anser Swanström.
– Sedan ska man inte heller överdriva vad vi kan göra som aktör. För Nordkorea är som Nordkorea är. Det är ett väldigt stängt samhälle som lyssnar väldigt lite på externa aktörer.
Ska återvända
Sverige för en "fungerande och kontinuerlig dialog" med Nordkorea, säger UD.
– Målsättningen är att efter någon månad eller två ska vi, i dialog med Nordkorea, se till att komma tillbaka, säger Kent Härstedt.
Joachim Bergström är Sveriges ambassadör i Nordkorea. Han tillträdde tjänsten 1 september 2019.