Svenska diplomater har lämnat Nordkorea

Sveriges personal vid ambassaden i Pyongyang har lämnat landet. Situationen för diplomater har successivt försvårats den senaste tiden, uppger UD, och hänvisar till pandemin.

Personalen på svenska ambassaden i Pyongyang har lämnat landet, bekräftar UD. Arkivbild.

Personalen på svenska ambassaden i Pyongyang har lämnat landet, bekräftar UD. Arkivbild.

Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Politik2020-08-18 09:05

– Den utsända personalen och då även ambassadören har lämnat landet, eftersom vi tillfälligt har omlokaliserat våra utsända diplomater för semester och rotation, säger Sara Brynedal vid UD:s presstjänst, till TT.

Ambassaden är dock fortfarande öppen, uppger UD, då lokalanställd personal är på plats.

Redan under måndagen kom nyhetssajten NK News med uppgifter om att svenskarna lämnat landet. En orsak som uppges är att rörelsefriheten begränsats, rapporterar SVT med hänvisning till NK News.

TT: Stämmer det?

– Situationen för diplomater och internationella organisationer har successivt försvårats den senaste tiden – inklusive svårigheter att resa, ta emot diplomatisk post och liknande. Det är bland annat med anledning av covid-19-pandemin, säger Sara Brynedal.

För en dialog

Kent Härstedt, särskilt sändebud i Nordkorea för Sverige, säger att det är två personer som tagits hem från landet: dels ambassadören som ska ha semester, dels en annan diplomat som ska till en ny tjänst inom UD.

– Under alla omständigheter, pandemi eller inte pandemi, så skulle de ut från Nordkorea vid den här tidpunkten.

Det är även en extraordinär situation i Nordkorea just nu, menar Kent Härstedt. Flera ambassader har valt att stänga temporärt – och sedan ungefär ett halvår tillbaka går det inga flyg, fartyg eller tåg in eller ut ur landet.

Sverige agerar diplomatisk skyddsmakt i landet åt flera nationer, bland annat USA, Australien, Kanada och Tyskland.

– För det första så har vi utmärkt dialog med alla länder vi företräder. I det här läget så känner vi att vi kan upprätthålla de skyddsmaktsuppgifter vi har, säger Kent Härstedt och hävdar att uppgifterna blivit färre då besökarna i landet är få, om inte obefintliga.

Stängt samhälle

Niklas Swanström är chef för institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP) och kunnig inom Nordkorea.

– Jag tror inte att det får så stora konsekvenser, eftersom nordkoreanska myndigheter inte möter upp med den svenska ambassaden, säger han till TT.

Närvaron i Nordkorea är dock värdefull, anser Swanström.

– Sedan ska man inte heller överdriva vad vi kan göra som aktör. För Nordkorea är som Nordkorea är. Det är ett väldigt stängt samhälle som lyssnar väldigt lite på externa aktörer.

Ska återvända

Sverige för en "fungerande och kontinuerlig dialog" med Nordkorea, säger UD.

– Målsättningen är att efter någon månad eller två ska vi, i dialog med Nordkorea, se till att komma tillbaka, säger Kent Härstedt.

Joachim Bergström är Sveriges ambassadör i Nordkorea. Han tillträdde tjänsten 1 september 2019.

Fakta: Nordkorea

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer de båda länderna åt.

Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar "nationellt oberoende" och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger utgör omfattande problem. Uppgifter pekar också på att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, likaså för grova brott.

Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet rymmer landet stora arbetsläger för dissidenter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!