Svenska evakueringen från Afghanistan avslutad

Det svenska evakueringen av människor från Afghanistan är avslutad. Totalt har närmare 2 000 personer kunnat evakueras från landet, uppger utrikesminister Ann Linde (S).

Utrikesminister Ann Linde är nöjd med den svenska insatsen för att evakuera människor från Afghanistan. Arkivbild.

Utrikesminister Ann Linde är nöjd med den svenska insatsen för att evakuera människor från Afghanistan. Arkivbild.

Foto: TT

Politik2021-12-17 14:18

– Det har varit en fantastisk insats under farliga förhållande, säger Linde på en pressträff på UD tillsammans med Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Evakueringen har skett i två faser. Under den första fasen efter talibanernas maktövertagande i augusti, då talibanerna satt en deadline, fick Sverige ut cirka 1 100 personer.

Det har rört sig om personer som varit knutna till Försvarsmakten inklusive familjer, lokalanställda i Kabul samt övriga skyddsbehövande och svenskafghaner som velat lämna landet.

I den andra fasen har Sverige lyckats få ut cirka 800 personer, varav det sista planet lämnade landet under fredagen.

Det finns fortfarande ett 50-tal personer kvar att evakuera i landet. Det handlar om personer som man antingen inte lyckats få tag i eller där nödvändig information saknas eller att man inte lyckats ta sig till flygplatsen. De kommer nu att hjälpas enskilt i samarbete med UNHCR.

Hur mycket hela operationen kostat kan Ann Linde inte svara på för närvarande. Av de cirka 2 000 personer som evakuerats är 1 508 inom ramen för Sveriges flyktingkvot, vilket skett inom de gällande ekonomiska ramarna, enligt Mikael Ribbenvik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!