Samtliga utsända vid ambassaden i Kabul, 19 personer, har med helikopter och flyg evakuerats till en amerikansk militärbas Doha i Qatar.
Evakueringen skedde i går kväll, enligt utrikesministern.
– Händelseutvecklingen är i ett extremt läge. Vi arbetar oerhört snabbt, säger utrikesminister Ann Linde (S).
Hon talade med den svenske ambassadören Torkel Stiernlöf efter evakueringen.
– All personal är vid gott mod, men är väldigt trötta. De har suttit på golvet under lång tid på flyget utan mat, säger utrikesministern.
Lokalanställda kvar
De lokalanställda på ambassaden har ännu inte evakuerats. På frågan om när det kan ske, svarar Linde att hon inte vet.
– Det är kaos på flygplatsen, säger Linde.
Hon nämner problem med att ta sig in på flygplatsen, att det finns vägspärrar i staden och att det krävs tillstånd för att passera dem.
– Vi arbetar med att få bort ett hinder i taget, säger Linde.
Planeringen var att ta ut lokalanställda från Afghanistan i morgon och ytterligare en grupp senare.
– Vi hade säkrat flygplansplatser för dem, säger Linde.
– Nu vet vi inte hur detta kommer att gå.
Herkulesplan skickas
De svenska ansträngningarna för att evakuera ytterligare personer från Afghanistan handlar för närvarande huvudsakligen om de lokalanställda vid ambassaden. Men det handlar också om de afghaner som varit anställda av Försvarsmakten till 2014.
– Vi har kommit mycket längre med de lokalanställda. Vi fick listan med namn från Försvarsmakten till utrikesförvaltningen i går, medan de lokalanställda (på ambassaden) har vi naturligtvis haft koll på och kunnat göra det som behövs göras byråkratiskt med tillstånd och så vidare, säger Linde.
Hon vill inte säga något om hur många personer det handlar om.
– Det kommer jag att säga när evakueringen är slutförd, säger Linde som hänvisar till att det kan medföra säkerhetsrisker att berätta för mycket i nuläget.
Övriga svenskar
Linde uppger också att Försvarsmakten inom kort ska skicka transportflyg av typen Herkules för placering i närheten av Afghanistan för att understödja transporter från landet.
Frågan är vad som ska hända med de övriga svenskar, bland annat journalister, som nu befinner sig i landet.
– Det är ju så att utrikesdepartementet har avrått från samtliga resor till Afghanistan. Och den femte augusti uppmanade UD samtliga svenskar att lämna. Naturligtvis har de som är kvar en väldigt svårt situation, men man kan inte vänta sig den hjälpen som man kan i en normal situation, säger Ann Linde till TT.
– Vi koncentrerar oss nu på våra lokalanställda, deras familjer och de som tidigare var anställda av Försvarsmakten enligt den lista vi fick in i går, säger hon.