– När Ryssland beter sig på det här oacceptabla sättet är det helt avgörande att vi gör vad vi kan för att Ukraina ska kunna upprätthålla en god kärnsäkerhet, säger biståndsminister Johan Forssell (M) till TT.
Säkerheten för Ukrainas kärnkraftverk har varit en ständigt aktuell fråga ända sedan det ryska anfallskriget inleddes i februari förra året och landets största anläggning Zaporizjzja har beskjutits vid upprepade tillfällen.
"Oerhört svåra följder"
Pengarna kommer att betalas ut till FN:s atomenergiorgan IAEA som efter att flera gånger ha larmat om säkerhetsriskerna och krävt att få tillgång till kärnkraftverken, nu börjat etablera en permanent närvaro vid samtliga fem ukrainska anläggningar.
Johan Forssell betonar att den ukrainska administrationen är väl medveten om riskerna som finns och att man gör ett gott arbete efter de förutsättningar man har.
Men enligt honom är de svenska miljonerna viktiga för att ytterligare minska risken för potentiellt katastrofala skador till följd av beskjutningen.
– Samtidigt är det vinter och vi måste se till att hålla igång Ukraina. Att inte ha någon energiförsörjning skulle ju innebära oerhört svåra följder för civilbefolkningen när det är mörkt och kallt och det får inte ske.
Långsiktigt arbete
De 20 miljonerna gäller för 2023, men regeringen utesluter inte att man kan komma att ge ytterligare stöd till kärnsäkerheten längre fram.
– Vi kommer att arbeta långsiktigt med Ukraina och har en bra dialog, både med den ukrainska regeringen och myndighetsföreträdare kring vad de själva behöver, säger Johan Forssell.