Svenskt Natobeslut ska skyndas pÄ

Regeringen vill snabba pÄ processen för en eventuell Natoansökan. Sveriges nya sÀkerhetspolitiska analys ska vara klar redan 13 maj.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Ann Linde (S) vill skynda pÄ den sÀkerhetspolitiska analysen om ett eventuellt medlemskap i Nato.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Ann Linde (S) vill skynda pÄ den sÀkerhetspolitiska analysen om ett eventuellt medlemskap i Nato.

Foto: Christine Olsson / TT

Politik2022-04-21 10:48

Utrikesminister Ann Linde (S) motiverar den nya tidplanen med att man inte ser nÄgon avmattning i Rysslands krig mot Ukraina.

– Vi behöver komma fram till ett svar ganska snabbt om hur vi vill hantera det, sĂ€ger hon.

En annan orsak Àr att Finland redan Àr klar med sin analys och kan komma att ge besked om en eventuell Natoansökan redan i mitten av maj. Finland och Sverige ser fördelar med att samordna tidpunkten för sina besked.

– Om Finland slutligen fattar det hĂ€r beslutet och allting pekar i den riktningen fĂ„r det naturligtvis stor betydelse för vĂ„r analys, sĂ€ger Linde.

Det har ocksÄ funnits ett tryck pÄ att skynda pÄ den nya sÀkerhetspolitiska analysen frÄn den del av oppositionen som vill att Sverige gÄr med i Nato. Enligt Linde Àr riksdagspartierna i den sÀkerhetspolitiska analysgruppen överens om att tidigarelÀgga rapporten i tvÄ veckor, frÄn den 31 maj till 13 maj.

Besked i rapporten?

Rapporten kommer att utgöra en grund för ett beslut huruvida Sverige ska ansöka om Natomedlemskap eller inte. Men om den kommer att innehÄlla en rekommendation Àr Ànnu oklart.

– Vi Ă€r inte helt klara med hur slutprodukten kommer att se ut till hundra procent. Vi diskuterar det fortfarande, sĂ€ger Linde.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) sÀger att diskussionerna i analysgruppen utgÄr frÄn att det nu rÄder en konflikt i vÀrlden mellan ett auktoritÀrt och ett demokratiskt synsÀtt pÄ framtiden och att det finns en tid före och en efter den 24 februari, dagen dÄ Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina.

– Det fĂ„r naturligtvis stor betydelse för vĂ„r analys, sĂ€ger han.

S ej klara

Moderaterna vill att analysen ska lÀggas fram som en proposition till riksdagen om en svensk Natoansökan. DÀrmed skulle processen bÀdda för en ansökan i juni, bedömer M.

M:s utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark tycker det Àr viktigt att Socialdemokraterna sjÀlva snabbt sÀtter ned foten om en Natoansökan, sÄ att rapporten kan innehÄlla tydliga rekommendationer. Fem andra, Natopositiva partier vÀntar.

Ann Linde hÀnvisar alla frÄgor om nÀr ett S-beslut kommer till S partisekreterare Tobias Baudin.

PÄ fredagen har partistyrelsen ett sedan lÀnge bestÀmt möte dÀr ocksÄ riksdagsgruppen deltar. I samband med det ska Nato diskuteras och Baudin uttala sig om processen.

Partiet ska den 9, 10 och 12 maj ordna digitala trÀffar för intresserade medlemmar om det förÀndrade sÀkerhetspolitiska lÀget och vilken sÀkerhetspolitik som Àr bÀst för Sverige. Styrelserna i partidistrikten ska ta upp frÄgan och den 24 maj Àr det, sedan tidigare, sagt att S partistyrelse eventuellt ska ta beslut. Men det datumet sattes före torsdagens besked om att rapporten med den sÀkerhetspolitiska analysen ska vara klar den 13, inte den 31, maj.

Ska riksdagen besluta?

Även C, L, KD och SD vĂ€lkomnar att regeringen vill skynda pĂ„ processen.

Centerns utrikespolitiske talesperson Kerstin Lundgren menar att med beskedet om en snabbare process sÄ bör riksdagen kunna behandla frÄgan om Natoansökan genom att regeringen lÀgger fram en proposition.

– Det hĂ€r Ă€r ju en sĂ„dan exceptionell frĂ„ga som absolut Ă€r möjlig att lyfta in och fĂ„ en riksdagsbehandling innan vi stĂ€nger för sommaren, sĂ€ger Lundgren.

Ett alternativ Àr att regeringen, om S sÀger ja till Nato, lÀmnar in en medlemsansökan enbart med den sÀkerhetspolitiska analysen som grund.

M, KD, L och C Àr i dag för Natomedlemskap. SD:s verkstÀllande utskott har fÄtt mandat av sitt parti att sÀga ja till Natoansökan om sÀkerhetslÀget Àr fortsatt försÀmrat, om Finland vill ansöka om Natomedlemskap och om det finns en stark opinion för Nato i Sverige.

VÀnsterpartiet anser dock att allt gÄr för fort. Debatt, demokratisk förankring och grundlig analys hinns inte med.

– Vi har Ă€n sĂ„ lĂ€nge haft en ensidig debatt som bara fokuserar pĂ„ fördelar med Nato och inte vilka Ă„taganden och nackdelar, risker och hot det Ă€r förknippat med, sĂ€ger VĂ€nsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!