Regeringen siktar på att i mars lägga fram sin proposition om svenskt Natomedlemskap i riksdagen. Det beskedet gav utrikesminister Tobias Billström (M) i sin första utrikesdeklaration.
Det innebär att riksdagen kan komma att fatta beslut om Natointräde senare i vår, innan Turkiet sagt ja till den svenska Natoansökan. Därmed skulle Sverige vara redo, så fort Turkiet och Ungern ratificerar Sveriges medlemskap.
– Då kommer vi att kunna bli omedelbart medlemmar i Nato, säger Billström.
När riksdagspartierna förra våren diskuterade Natoprocessen var tanken att Sveriges ratificering skulle vänta till alla 30 Natoländer sagt ja, uppger Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling.
– Nu frångår man det med det här agerandet från regeringens sida.
Finland före
Finlands riksdag har redan börjat behandla de lagförslag som krävs för Natomedlemskap. Med den svenska regeringens besked om en Natoproposition i mars så ligger länderna "i fas", enligt Billström.
Den svenska och den finländska regeringens ambition är att de två länderna ska gå "hand i hand" samtidigt in i Nato. Men i Finlands riksdag finns ett tryck på att landet inte ska vänta in Sverige, om Turkiet beslutar sig för att blockera Sveriges inträde.
Ambitionen är att Finland ska vara klar med hela sin nationella anslutningsprocess före landets riksdagsval den 2 april.
Finlands riksdag väntas ha behandlat klart Natolagstiftningen inom någon vecka. Det är sedan talmannen som bestämmer när riksdagen ska fatta sitt beslut. När det har fattats ska även Finlands president skriva under beslutet att gå med i Nato.
Om Turkiet då har sagt ja till Finland, så blir Finland Natos 31:a medlemsland.
Inte överpröva
TT: Förväntar du dig att den finske presidenten avvaktar med att skriva under ett Natobeslut för att vänta in Sverige?
– Det är inte upp till oss att göra den typen av överprövningar av finska beslut, säger Billström.
När Turkiet väljer att ratificera Sveriges och Finlands Natoanslutning är oklart. Den turkiske presidenten har efter koranbränningen i Stockholm uppgett att det kan bli aktuellt att bara säga ja till Finland.
Nato har rekommenderat Turkiet att ratificera båda länderna samtidigt. Alliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg betonar dock att det är ett turkiskt beslut.
– Huvudfrågan är inte om Finland och Sverige ratificeras samtidigt. Det viktigaste är att båda blir fullvärdiga medlemmar i Nato så snart som möjligt, sade Stoltenberg i tisdags.
Hopp om juli
Turkiet ska ha val den 14 maj och en vanlig bedömning är att inget sker för Sveriges del innan dess. Valet kan dessutom komma att skjutas upp på grund av jordbävningen.
Förhoppningen är ändå att Sverige ska vara Natomedlem till Natotoppmötet i Litauen i juli.
– Vi känner så stark uppbackning av våra Natoallierade och det betyder naturligtvis väldigt mycket, säger Billström.
Han pekar också på att Sverige uppfyllt den trepartsöverenskommelse med Turkiet och Finland som slöts i Madrid förra sommaren.
– Vi har gjort det jobb som förväntats av oss, nu är det dags för det turkiska parlamentet att börja sitt jobb, säger Tobias Billström.