Sverige ger extra humanitärt stöd till Gaza

Regeringen har beslutat om ett extra humanitärt stödpaket till Gaza på 150 miljoner kronor.
–Det handlar om det allra mest grundläggande för att människor ska klara dagen – mat, vatten, mediciner och nödbostäder, säger biståndsminister Johan Forssell (M).

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) presenterar nytt biståndspaket till Gaza.

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) presenterar nytt biståndspaket till Gaza.

Foto: Lars Schröder/TT

Politik2023-11-02 08:42

Regeringen fattade beslut om det extra humanitära stödpaketet på torsdagen. Stödet ska främst gå via olika FN-organisationer.

De 150 miljoner kronorna är utöver det humanitära stöd till palestinier på 560 miljoner kronor som är avsatt för hela 2023.

Humanitärt stöd har fortsatt betalats ut även efter terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober. Däremot har regeringen pausat utbetalningar av utvecklingsbistånd till palestinska organisationer. En översyn av det biståndet pågår för att säkerställa att inget bistånd därifrån hamnar hos Hamas eller till de som stödjer terror.

"Noggrann kontroll"

Det humanitära stödet består dock av till exempel drivmedel och mat, som även Hamas skulle kunna dra nytta av i sin krigföring.

TT: Hur säkerställer regeringen att stödet går till till civilbefolkningen och inte till Hamas?

– Det sker en noggrann kontroll vid gränsen till Gaza, och även kontroller inne i Gaza för att medlen verkligen ska nå fram, säger Forssell.

Han pekar också på att Sverige valt att samarbeta med stora internationella organisationer, framförallt inom FN-systemet.

– De har vana att arbeta i den här typen av miljöer och förmåga och resurser att säkerställa att hjälpen verkligen når fram, säger Forssell.

S kritiskt

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Morgan Johansson tycker är regeringens besked om extra humanitärt stöd är väldigt senfärdigt.

– Sverige kommer väldigt väldigt sent. Det är förmodligen Sverigedemokraterna som blockerat detta, säger han.

Socialdemokraterna är också kritiska till att regeringen pausat utvecklingsbiståndet och pekar på att det framförallt går till Västbanken inte till Hamasstyrda Gaza.

– Om man drar in det då riskerar man bara spela Hamas och extrema krafter i händerna, säger Johansson.

Israeliska bombningar av Gaza har orsakat stor förödelse, men biståndsminister Forssell understryker att Israel har en "självklar rätt" att försvara sig mot Hamas.

"Mänskliga sköldar"

– Det har nu gått tre veckor sedan Hamas terrorattack mot Israel skedde. Flest judar blev mördade under en och samma dag sedan andra världskriget, säger Forssell.

– Det är väldigt viktigt att ta ställning emot det.

Men Forssell tillägger att Israels "legitima svar" måste ske i enlighet med folkrätten, inklusive den internationella humanitära rätten. Forssell pekar på bombningarna som en av flera orsaker till civilbefolkningens svåra situation på Gaza, men han går inte in på huruvida Israel har agerat proportionerligt.

– Hamas använder också civila som mänskliga sköldar, försvårar utrymning ur Gaza och placerar militära installationer nära den civila infrastrukturen, säger han.

Forssell uppger att regeringen kommer fortsätta att uppmana Israel och Hamas att ge "humanitärt tillträde" för nödhjälp till Gaza.

Avvaktar

Morgan Johansson (S) tycker att Sverige och omvärlden borde vara tydligare med sina krav på att nödhjälp ska släppas in.

– Här måste Sverige vara en väldigt aktiv röst. Det måste ju ske ett uppehåll i striderna och bombningarna om man ska få på plats den nödhjälp som behövs, säger han.

Inte heller Johansson vill gå in på huruvida Israels militära svar på Hamasattacken är proportionerligt.

– Jag vill att den internationella brottmålsdomstolen, ICC, som är på plats, granskar de aktioner vi sett noga, för att se om de är i överensstämmelse med internationell rätt, säger han.

– Jag avvaktar med kommentarer i den delen tills vi ser uttalanden därifrån.

Fakta: Så fördelas det nya humanitära stödpaketet

WFP (World Food Program): 80 miljoner kronor (mkr)

Unicef (FN:s barnfond): 30 mkr

UNFPA (FN:s befolkningsfond): 20 mkr

ICRC (Internationella Röda Korskommittén): 20 mkr

Summa: 150 mkr

Källa: Utrikesdepartementet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!