Sverige ger hundratals miljoner till palestinierna

Efter Hamas attack mot Israel ska regeringen granska det svenska biståndet till de palestinska områdena. I fjol förmedlade Sida totalt 427 miljoner kronor till palestinierna. EU fryser en del av sitt palestinska stöd.

Fler än 700 personer har dödats i Israel och ytterligare nära 500 i Gaza under de pågående striderna. Bild från Gaza där Israel bombat flera mål.

Fler än 700 personer har dödats i Israel och ytterligare nära 500 i Gaza under de pågående striderna. Bild från Gaza där Israel bombat flera mål.

Foto: Fatima Shbair/AP Photo

Politik2023-10-09 15:57

Flera partiledare vill att Sverige stoppar eller fryser biståndet till de palestinska territorierna.

Förra året förmedlade Sverige totalt 453 miljoner kronor till palestinierna, enligt OpenAid. Biståndsmyndigheten Sida stod för den största delen, 427 miljoner kronor. Resten förmedlades av bland annat Folke Bernadotteakademin, Kriminalvården, Åklagarmyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Sida-biståndet består av två delar – utvecklingsbistånd och humanitärt stöd.

Det som ska ses över är enligt biståndsminister Johan Forssell (M) utvecklingsbiståndet.

"Vi kommer att nagelfara varje krona i utvecklingsbiståndet för att säkerställa att det inte går till några som helst destruktiva krafter", skriver han på X, tidigare Twitter.

EU ser över utvecklingsstöd

På måndagskvällen meddelade EU att allt utvecklingsstöd till palestinierna ska ses över. Men stoppet kommer inte att hejda det nuvarande humanitära stödet till palestinier, poängterade EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

Beskedet från kommissionen ska ses som ett förtydligande efter att EU-kommissionären Olivér Várhelyi tidigare under dagen skrivit på X tidigare Twitter att alla betalningar till palestinier skulle ställas in.

Det svenska utvecklingsbiståndet till palestinierna låg förra året på nästan 300 miljoner kronor. Sedan dess har den nya regeringen sänkt nivån. I år har cirka 110 miljoner delats ut hittills.

Utvecklingsbiståndet ges både till Gaza och Västbanken och enligt Sida går den största delen till civilsamhällesorganisationer och multilaterala organisationer, som olika FN-organ och liknande, som arbetar för att främja demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, jämställdhet och anti-korruption.

En mindre del, mindre än 1 procent, uppges gå direkt till den palestinska myndigheten på Västbanken.

"Det gäller framför allt riktade programstöd till Palestinas miljömyndighet", skriver Sida i ett mejl.

Tar inte avstånd

Palestiniernas president, Fatah-ledaren Mahmoud Abbas, har ännu inte tagit avstånd från Hamas attack.

Sidas egen tidning OmVärlden noterar att det även gäller en av de organisationer som får stöd av Sverige – Al Haq. I ett färskt uttalande kritiserar Al Haq Israels motattacker som lett till civila dödsoffer, men säger inget om Hamas attack eller hur civila israeler mördats och tagits som gisslan.

Biståndet till de palestinska områdena har tidigare fått kritik av bland andra KD- och L-ledamöter för att gå till "terrorism, hatpropaganda och korruption". Men Sida hävdar att odemokratiska organisationer inte får något stöd och uppföljningen uppges vara noggrann.

Statsminister Ulf Kristersson (M) uppgav på söndagen att inga svenska skattepengar ska gå till något som är ens i närheten av terrorverksamhet.

– Finns det några sådana pengar så ska det upphöra, sade Kristersson.

Fakta: Biståndet till de palestinska områden

Här är Sveriges bistånd till de palestinska områdena de senaste åren.

2023

Totalt: 225 miljoner kronor (tom den 7 september).

Varav från Sida: 221,5 miljoner (utvecklingsbistånd 110 miljoner, humanitärt stöd: 111,5 miljoner kronor).

2022

Totalt: 453 miljoner.

Varav från Sida 427,3 miljoner (utvecklingsbistånd: 298,1 miljoner, humanitärt stöd: 129,2 miljoner).

2021

Totalt: 604,2 miljoner.

Varav från Sida 576,8 miljoner (utvecklingsbistånd: 368,8 miljoner, humanitärt stöd: 208 miljoner).

Totalt utgör biståndet till de palestinska områdena runt en procent av Sveriges totala biståndsbudget.

Källa: OpenAid

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!