Sverige kan säga ja till EU-åklagare

Sverige är ett av få EU-länder som inte är med i EU:s åklagarsamarbete, Eppo. Men nu visar en utredning hur det ska gå till att ansluta sig.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill att Sverige ska gå med i EU:s åklagarsamarbete Eppo. Arkivbild.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill att Sverige ska gå med i EU:s åklagarsamarbete Eppo. Arkivbild.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Politik2020-12-16 11:55

Länge var den svenska regeringen motvillig att gå med i Eppo. Varken den nuvarande eller tidigare regeringen såg nyttan med det nya samarbetet, som är inriktat på att bekämpa och utreda fusk och bedrägerier med EU-medel.

Men våren 2019 aviserade statsminister Stefan Löfven (S) att regeringen ändrat sig och en utredning tillsattes för att se om det finns några juridiska hinder för att ansluta sig.

Utredaren är nu klar med sitt uppdrag och föreslår vissa lagändringar, bland annat för att ge Eppo-åklagarna nödvändiga befogenheter och tillgång till information. Detta föreslås vara på plats den 1 mars 2022.

"Regeringen vill att Sverige ska gå med i Eppo. Samarbetet kommer att fylla en viktig funktion genom att utreda och åtala fusk med EU-medel", säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i en kommentar.

"Genom utredningens arbete kan hindren mot att Sverige ansluter sig till Eppo nu undanröjas."

Starten av Eppo har varit kantad av förseningar, men i höstas utsågs en chefsåklagare som ska leda myndigheten i Luxemburg. Det ska även finnas europeiska åklagare i varje deltagande medlemsland.

Förslaget kom redan 2013, men flera medlemsländer var motsträviga, däribland Sverige. Myndigheten fick därför sjösättas som ett samarbete mellan de EU-länder som ville vara med. I dag är det bara Sverige, Polen och Ungern som valt att stå utanför, samt Danmark och Irland. Men de två sistnämnda länderna har formella undantag på det rättsliga området i sina medlemsavtal.

Fakta: Det här är Eppo

Den gemensamma EU-åklagaren Eppo (European Public Prosecutor's Office) ska under särskilda omständigheter ha rätt att utreda och åtala EU-bedrägerier och andra brott som "drabbar EU:s finansiella intressen".

EU-kommissionen hoppades inledningsvis få med alla länder i samarbetet, men sedan det inte gått har 22 länder valt att inleda ett så kallat fördjupat samarbete kring Eppo. Utanför står tills vidare Sverige, Danmark, Ungern, Polen och Irland.

Myndigheten har sitt säte i Luxemburg och är fortfarande under uppbyggnad.

På längre sikt finns planer på att Eppo även ska kunna arbeta med gränsöverskridande terrorbrott. Men det finns ännu inga sådana beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!