Han reser på torsdag till EU-toppmötet i Bryssel. På agendan står framförallt konflikten mellan Israel och Hamas, samt EU:s långsiktiga stöd till Ukraina.
I riksdagens EU-nämnd uppgav Kristersson att regeringen också inför mötet lyft EU-ländernas terroristbekämpning.
– Den frågan kommer nu garanterat att diskuteras, säger han till TT.
Bakgrunden är de två svenska fotbollsfans som sköts ihjäl i Bryssel förra veckan för att de bar svenska matchtröjor.
"Är farliga"
Gärningsmannen befann sig illegalt i Belgien och hade även vistats i Sverige. I EU-nämnden pekade Kristersson på att det i dag befinner sig 27 000 personer i Sverige som har laga kraft vunnet beslut att de måste lämna landet, men inte gör det. I Belgien är siffran omkring 100 000.
– Några av de som befinner sig här illegalt är farliga, sade Kristersson i EU-nämnden.
– Det är viktigt att ha koll på vilka som befinner sig här.
Kristersson uppger att många EU-länder efter terrordådet nu inser att inget enskilt land kan lösa den frågan själv.
– Vi måste samarbeta närmare mellan olika länders brottsbekämpande myndigheter och säkerhetsmyndigheter för att upptäcka människor som är farliga och rör sig runt om i Europa, säger han till TT.
Det handlar, enligt Kristersson, också om att samarbete mer för att få människor med utvisningsbeslut att lämna EU.
Är enade
EU-ledarna ska också ha en "strategisk" diskussion om migration. Kristersson uppger att EU aldrig har varit så enigt som nu om behovet av en strikt migrationspolitik.
EU-toppmötet väntas åter fördöma Hamas attack mot israeler för snart två veckor sedan, stödja Israels rätt att försvara sig och kräva att Hamas släpper sin gisslan.
EU-ledarna kommer också att diskutera hur humanitärt stöd ska nå civilbefolkningen i Gaza, samt vad som kan göras för att trappa ner konflikten.
TT: Finns det något i den nu pågående konflikten som splittrar EU-länderna?
– Nej, det är klart att olika länder har olika ingångar historiskt i synen på Mellanösternfrågan, men just nu står vi väldigt enade, säger Kristersson.