Sverige markerar skarpt mot Uganda

Uganda inför en av världens strängaste lagstiftningar mot hbtqi-personer och Sverige reagerar starkt. –Vi har framfört till Uganda hur allvarligt vi ser på detta, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) till TT.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L). Arkivbild.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L). Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2023-05-30 14:52

Det östafrikanska landets president Yoweri Museveni skrev på måndagen under en lag som medför att "homosexuella handlingar" kan leda till livstids fängelse eller dödsstraff i yttersta fall.

Lagen bryter mot Ugandas internationella åtaganden om mänskliga rättigheter och icke-diskriminering, enligt Paulina Brandberg:

– Vi är djupt oroade och ser detta som en fullständigt oacceptabel inskränkning av mänskliga rättigheter för hbtqi-personer och vi kommer att följa utvecklingen kring den här frågan mycket noga, särskilt hur den här nya lagen implementeras.

TT: Påverkar lagen det svenska biståndet på något sätt?

– Sverige har inget stat till stat-bistånd till Uganda i dag. Det bistånd vi ger kanaliseras via FN, Världsbanken och civilsamhällets organisationer, svarar ministern.

Lagen har väckt skarp internationell kritik. I april fördömde EU-parlamentet den och uppmanade EU-kommissionen att "använda all nödvändig diplomati, juridisk och finansiell, för att övertyga presidenten att inte skriva under lagen".

Även USA har hotat med ekonomiska konsekvenser.

FN:s råd för mänskliga rättigheter anser att lagen "är ett recept för systematiska övergrepp".

– Jag tycker att det är jätteviktigt att när Uganda nu vidtar sådana här åtgärder, som är otroligt långtgående och verkligen inskränker mänskliga rättigheter, att andra länder reagerar och markerar. Och det gör Sverige. Vi har framfört till Uganda hur allvarligt vi ser på detta, säger Paulina Brandberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!