Sverige och Finland stärker regeringssamarbete

Sverige och Finland ska stärka sitt regeringssamarbete. Gemensamma regeringssammanträden ska genomföras och i väntan på ett svenskt Nato-medlemskap fördjupar länderna sitt säkerhets- och försvarsarbete.

Finlands statsminister Petteri Orpo (Saml) och statsminister Ulf Kristersson (M) håller en pressträff då de möts på Harpsund.

Finlands statsminister Petteri Orpo (Saml) och statsminister Ulf Kristersson (M) håller en pressträff då de möts på Harpsund.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2023-08-25 15:45

Nästa år ska regeringen ha ett gemensamt regeringssammanträde med Finland, uppger statsminister Ulf Kristersson (M) och Finlands statsminister Petteri Orpo (Saml) på en gemensam pressträff på Harpsund.

Regeringssammanträdet är ett led i att stärka ländernas samarbete. En gång tidigare har regeringarna mötts i en liknande konstellation, då 2009.

Fredagens besök var första gången Orpo besökte Sverige i egenskap av statsminister. Beslutet kring ett gemensamt regeringssammanträde grundar sig i att länderna finner att man har gemensamma intressen, bland annat i EU i fråga om skog.

Under mötet diskuterades bland annat frågor gällande konkurrenskraft och grön omställning, men också det säkerhetspolitiska läget.

Gör "allt"

Petteri Orpo säger till TT att Finland gör "allt" för att hjälpa Sverige in i Nato. Samtidigt uppger han att han är säker på att ett medlemskap är nära.

– Sverige fullföljer alla kriterier och Nato är starkare med Sverige än utan Sverige.

För Finland är det dåligt att Sverige ännu inte är medlem och i väntan på ett medlemskap arbetar länderna med att "fördjupa" sitt säkerhets- och försvarssamarbete, enligt Orpo.

– Vi startade processen mot ett Nato-medlemskap tillsammans, och utan Sverige är inte Nato så starkt som det kunde ha varit, upprepar han.

Alla kanaler

Samtidigt vill Orpo inte gå in på några detaljer gällande hur Finland konkret arbetar för att snabba på processen, men säger att dialog förs på flera håll.

– Vi använder alla våra diplomatiska kanaler för att tala för ett svensk medlemskap.

Finlands statsminister kommenterade även Danmarks förslag att förbjuda koranbränningar, vilket han anser vara nödvändigt. Han säger också att han tror att Sverige måste hitta en lösning på "den här väldigt svåra situationen".

– Det är en provokation att bränna koraner, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!