Sverige och Finland undertecknar försvarsavtal

Sverige och Finland fördjupar sitt redan nära försvarssamarbete ytterligare. Ländernas försvarsministrar har nu undertecknat ett avtal om värdlandsstöd som ska underlätta för trupper att verka på varandras territorium.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Politik2022-06-07 22:47

På tisdagskvällen har försvarsminister Peter Hultqvist (S) och hans finske motsvarighet Antti Kaikkonen under ett besök i Reykjavik skrivit under ett bilateralt samförståndsavtal om värdlandsstöd i syfte att ytterligare stärka försvarssamarbetet.

Sveriges försvarspolitiska samarbete med Finland är redan det mest långtgående med något land, men enligt Hultqvist kommer avtalet göra det enklare att fortsätta fördjupa förmågan till samverkan mellan svenska och finska marin-, armé- och flygförband i tider av både fred, kris och krig.

– Det handlar om att Sverige respektive Finland ska kunna verka på varandras territorium med samma stöd som vi får om vi verkar i vårt eget hemland. Det här gäller statusen på truppen, det juridiska, och att man överhuvudtaget ska kunna agera på ett sådant sätt att man kan vara effektiv i de här sammanhangen, säger Hultqvist till TT.

Avtal med Nato

Värdlandsstöd är ett stöd som ett värdland, i enlighet med en särskild överenskommelse, ger till utländska styrkor inom sitt territorium i syfte att de dessa ska kunna verka och lösa sina uppgifter.

Sverige har inte haft något liknande avtal med någon annan nation, men har däremot ett värdlandsstödsavtal med Nato sedan 2014, som bland annat handlar om hur Sverige ska kunna ta emot stöd i praktiken vid en krigssituation.

– Finland, som är vår närmaste partner och som vi har utvecklat operativ planering bortom fredstida förhållanden med, har vi inte haft ett liknande avtal med och vi tycker då att det är väldigt viktigt att vi får till stånd det, säger Hultqvist.

"Den strävan vi har"

Samtidigt som länderna arbetat med frågan under en lång period, har det försämrade säkerhetsläget snabbat på utvecklingen av arrangemangen, enligt Finlands försvarsdepartement.

Även Hultqvist framhåller att det är viktigt att Sverige och Finland fortsätter att öva tillsammans och utveckla förmågan att samverka i en krissituation, som svar på det förändrade säkerhetspolitiska läget.

– Sverige och Finland vill ju komma med i Nato så fort som möjligt, det är ju den strävan vi har. Det här är ett sätt att visa att Sverige och Finland stärker sitt samarbete och anser att det är väldigt viktigt i den mer spänningsfyllda tid som är, säger Hultqvist.

Han vill inte kommentera om den inrikespolitiska uppståndelsen kring avtalet med den politiska vilden Amineh Kakabaveh kan ha låst läget i Natoförhandlingarna med Turkiet – som förhalar de svenska och finländska Natoansökningarna, ytterligare.

– Det där är frågor du får ställa till statsministern, säger Peter Hultqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!