– Land efter land ställer nu upp för att hjälpa Ukraina i ett extremt pressat läge och Ukraina har uttryckligen bett regeringen om hjälp, säger Moderatledaren Ulf Kristersson till TT.
Som Kristersson ser det finns det inga legala hinder för att exportera vapen till landet. Det är helt enkelt i linje med svenska säkerhetspolitiska intressen och svensk försvarsindustri har en unik förmåga att hjälpa till, framhåller han. Det kan handla om att låna ut, hyra ut eller exportera rakt av.
– Vi vill att regeringen fattar ett nytt beslut och konstaterar att Sverige vill bidra med defensiva vapen så att de (läs Ukraina) kan försvara sig själva. Ska man vara mer precis kan det vara luftvärn, radar och utrustning för cybersäkerhet, säger Kristersson.
"Strikt regelverk"
Men utrikesminister Ann Linde (S) vill inte gå den vägen. Hon säger till TT att det visserligen inte finns något förbud mot vapenexport till Ukraina.
– Men det finns ett mycket strikt regelverk som reglerar svensk vapenexport, vilket är bekant för Moderaterna. Vi tillämpar inte ett system där man på förhand godkänner eller inte godkänner olika mottagarländer, säger Linde och tillägger att det är vägen via Inspektionen för strategiska produkter (ISP) man måste gå.
– Det skulle vara ministerstyre om jag skulle föreslå ISP vad de skulle fatta för beslut.
Ann Linde påminner om att Sverige ger andra typer av stöd, stora sådana.
– Utöver det ytterst ambitiösa stöd vi redan har så tittar vi på nya möjligheter, till exempel att ge Ukraina ett lån med goda villkor. Om Ukraina vill ta ett sådant lån kan de göra vad det vill för pengarna, säger Linde.
Hon tillägger att hennes ukrainske kollega har bett om en lånemöjlighet.
Stödpaket från EU
Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna men även Centerpartiet fick i EU-nämnden med sig Ann Linde på att driva på för ytterligare stödpaket till Ukraina vid EU.
Landet har redan fått del av ett första paket på drygt 300 miljoner kronor, med en del materiel som kan användas i en krigssituation. Dock inga vapen.
Ett andra paket är på väg att beslutas inom kort. Med EU-nämndens mandat i ryggen ska nu Ann Linde redan på måndag driva på för ett tredje paket inom ramen för den så kallade Europeiska fredsfaciliteten.
– Jag ska framhålla att vi så snart som möjligt ska ta beslut om det andra paketet och att fortsätta med ytterligare paket. Jag är efter EU-nämnden öppen för att också titta på ett tredje paket, säger Ann Linde.
Lägg in vapen
Moderaterna vill att det tredje paketet ska kunna innehålla vapen.
– Moderaterna tycker att EU ska använda fredsfaciliteten för att skicka vapen. I vart fall måste Ann Linde initiera steg 3, säger Jessika Roswall, andre vice ordförande (M) i EU-nämnden.
Linde säger att det har varit svårt att få acceptans i EU-kretsen för vilka typer av militär utbildning som kan få finnas med i stödpaket 2. Hon ser det som närmast uteslutet att få enighet, vilket krävs, för att lägga med vapen i ett tredje.