– Det är viktigt för att Ukraina ska kunna upprätthålla och stärka sin försvarsförmåga, säger statsminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff i Boden tillsammans med försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Beslutet innebär att Försvarsmakten ska avsätta 120 instruktörer för utbildningen som bedrivs i Storbritannien.
– Det är viktigt att utveckla stödet till Ukraina på olika sätt. Vi har skickat fem olika vapen- och materielleveranser hittills från svensk sida. Det här är ett nytt sätt att utveckla stödet till Ukraina, säger Hultqvist till TT.
Det svenska bidraget gäller för tidsperioden 12 augusti till och med den 31 december 2022. Det hela kommer att kosta fem miljoner kronor för Försvarsmakten under det här året.
Maximalt 60 av de svenska instruktörerna kommer att befinna sig i Storbritannien samtidigt, vilket bedöms ha ringa påverkan på Försvarsmaktens övriga verksamhet.
– Det är avvägt i förhållande till att Försvarsmakten ska kunna klara de utbildningar och mål som man har i sin verksamhet, säger Hultqvist.
Grundläggande militär utbildning
Totalt väntas cirka 10 000 ukrainska medborgare delta i utbildningen i Storbritannien. Varje omgång av utbildningen kommer att ta 21 dagar.
– Det handlar om grundläggande militär utbildning där sjukvård, vapentjänst, strid, folkrätt och krigets lagar ingår som huvudmoment, säger Hultqvist.
De ska efter sin militära grundutbildning återvända till Ukraina och tjänstgöra i försvarsmakten.
Utbildningen sker på initiativ av Storbritannien, som bjudit in länder i den brittiskt ledda snabbinsatsstyrkan Joint Expeditionary Force (JEF), samt Kanada, att delta.
Det svenska beskedet välkomnades direkt från brittiskt håll.
"Sveriges försvarsmakt kommer att tillhandahålla ovärderlig kompetens, och utrusta ukrainska män och kvinnor med de förmågor och färdigheter de kommer att behöva, hämtade från ett brett spektrum av internationellt stöd", skriver Storbritanniens försvarsministern Ben Wallace på Twitter.
Vapen till Ukraina ska diskuteras
På pressträffen uppger även Hultqvist att han under kommande vecka kommer att delta på en internationell konferens i Köpenhamn, där bland annat Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov också kommer att delta. Tillverkning och leveranser av vapen till det ukrainska försvaret ska diskuteras med andra länder.
TT: Så det kan bli aktuellt för Sverige att skicka vapen till Ukraina igen?
– Vi ska ha ett uthålligt och långsiktigt stöd till Ukraina. Vi har skickat vapen och materiel i fem omgångar tidigare och stödet från Sverige och de andra europeiska länderna måste fortsätta. Det kan ta sig i olika former och uttryck, som en kombination av nationellt stöd direkt men också tillsammans med andra.
På frågan om Hultqvist väntar sig en rysk reaktion efter beskedet svarar han:
– Vi kan inte hålla på och värdera Ryssland i det här, utan nu handlar det om frågan om stödet till Ukraina och hur det kan utvecklas. Nu gäller det att stödja Ukraina så att de blir framgångsrika i det här kriget, för de har all rätt på sin sida, säger Hultqvist.