Mångåriga strider i Jemen har sargat landet svårt, och FN varnar för att det bara blir värre.
Landet är dessutom skådeplats för utländska vapenmakter, främst Saudiarabien och Iran, vars krigföring drabbar civilbefolkningen där speciellt barn blir utsatta.
Samla världen
– Vi måste göra allt vad vi kan och samla världen för insatser, för att förhindra svälten men också ge viss värdighet till Jemen, säger nytillträdde ministern Olsson Fridh (MP).
Han och utrikesminister Ann Linde står som värdar, där också Schweiz är värdnation i samarbete med FN.
Enligt Olsson Fridh kommer också FN:s generalsekreterare António Guterres att delta i den digitala givarkonferensen.
Sverige har tidigare försökt att få till fredssamtal. De stridande parterna möttes i början av december 2018, under ledning av dåvarande utrikesminister Margot Wallström (S) och FN:s sändebud i Jemen, Martin Griffiths.
Det var senaste gången de stridande parterna möttes för samtal.
Griffiths är fortfarande aktiv att hitta diplomatiska lösningar för att försöka vända den fullständiga krisen i landet.
Ökat stöd
FN och Saudiarabien var värdar för en givarkonferens på hög internationell nivå den 2 juni 2020 som svar på den humanitära krisen i Jemen.
Då lovade ett 30-tal länder och givare sammanlagt omkring 11,2 miljarder kronor till insatser i Jemen, enligt FN-organet Unocha.
– Det är en utdragen konflikt, som inte går att lösa bara med humanitära insatser. Och det måste ske långsiktigt, säger Per Olsson Fridh.
Han påpekar samtidigt att Sverige har ökat stödet till insatser från 20 miljoner kronor till 80 miljoner kronor i utvecklingsstöd, utöver humanitärt bistånd.