Riksdagens talman brukar aldrig peka ut och kritisera riksdagspartier. Vid en presskonferens på torsdagen gjorde Norlén ett historiskt undantag.
Han beklagar djupt det som hände dagen innan. Då valdes S-ledaren Magdalena Andersson till statsminister på morgonen och avgick senare samma dag. Orsaken var att MP då meddelat att man lämnar regeringen på grund av att regeringens budget röstats ned.
– Jag tror det framstår för svenska folket som obegripligt. Den typen av händelseutveckling riskerar att skada förtroendet för riksdagen som institution, för vårt politiska system och för de politiska partierna i allmänhet, säger Norlén.
– Det gör att politiken och skeendet framstår som oförutsägbart, ologiskt och orimligt.
Kunde ha undvikits
Norlén tillägger att det är i grunden orimligt att riksdagen väljer en statsminister som sju timmar senare avgår. Han anser att onsdagens turbulens hade kunnat undvikas på ett "ganska enkelt sätt".
– Om jag fått information i förväg om att det var ett villkor för MP, för att kvarstå i regeringen, att regeringens budget vann omröstningen då hade jag naturligtvis inte nominerat Magdalena Andersson, utan hade väntat till efter budgetomröstningen, säger talmannen.
Statsministeromröstningen hölls klockan 9 och budgetomröstningen klockan 16 samma dag. Talmannen såg inga problem med den ordningen. Han hade vid sitt samtal med Magdalena Andersson den 11 november informerats om att hon kunde tänka sig att vara kvar som statsminister även om regeringens budget förlorade.
– Jag hade aldrig föreställt mig att det beskedet inte gällde båda regeringspartierna, säger Norlén.
Kritik mot MP
Talmannen ångrar att han inte ställde frågan uttryckligen till MP:s språkrör i samtalet 11 november. Men Norlén tycker ändå MP borde informerat honom.
– Jag tycker att de borde ha sagt det till mig. Det var ändå en tämligen viktig omständighet i regeringsbildningsdiskussionen, säger han.
För att minimera skadorna så vill talmannen få till en ny statsministeromröstning så fort det går. Han nominerar nu Andersson på nytt och en statsministeromröstning ska hållas på måndag.
Norlén riktar ingen kritik mot Magdalena Andersson för det som hände i onsdags.
– Jag uppfattar att hon blev lika överraskad som jag av det som skedde, säger han.
S-ledaren bekräftar detta via sin pressekreterare Johan Ekström. "Magdalena Andersson fick beskedet att Miljöpartiet beslutat att inte ingå i regeringen på onsdagseftermiddagen, alltså efter att statsministeromröstningen ägt rum", skriver han i ett sms till TT.
Centern utlöste onsdagens dramatik genom att på en presskonferens strax före statsministeromröstningen meddela att man inte kommer att stödja regeringens budget i riksdagens omröstning på eftermiddagen. Talmannen vill dock inte kritisera C för det sena beskedet.
MP:s språkrör Märta Stenevi uppger att MP i sina samtal med talmannen 11 november gjorde bedömningen att chanserna var goda att få igenom budgeten med stöd av C. Därför kom aldrig frågan upp om vad MP skulle göra om budgeten föll.
Informerade Andersson
Stenevi uppger nu för medier att MP haft samma inställning som statsminister Stefan Löfven uppgav i samband med sommarens regeringskris: Att avgå om budgeten föll.
– Det var vår linje då, det har varit vår linje hela tiden, säger Stenevi.
Löfvens efterträdare Magdalena Andersson hade dock en annan linje. På frågan om när MP berättade för Andersson om hur man skulle agera i fall budgeten föll, svarar Stenevi.
– Jag måste tyvärr återkomma till det, för jag minns inte det, men det handlar om de senaste dygnen.
Vid det samtalet med Andersson hade MP fått "signaler om att C kanske svajade i inställningen" till budget.
– Mycket sent i den här processen har vi haft det samtalet om vad vi gör i det läget och då har vi redogjort för att vi står fast vid den linje som var i somras, säger Stenevi
MP :s beslut om att man skulle lämna regeringen togs efter C:s budgetbesked på onsdagsmorgonen.
Stenevi säger sig vara förvånad över talmannens kritik.
– Det är väldigt tråkigt att höra den kritiken, säger hon.