"Tecken på att Erdogan skyndar på processen"

Det finns tecken på att Turkiets president Erdogan skyndar på processen kring den svenska Natoansökan, enligt Turkietexperten Paul Levin. –Det måste i princip ske nästa vecka, säger han.

Det turkiska parlamentet röstade igenom den finska Natoansökan den 30 mars i år. Arkivbild.

Det turkiska parlamentet röstade igenom den finska Natoansökan den 30 mars i år. Arkivbild.

Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

Politik2023-11-14 13:59

Det turkiska utrikesutskottet ska rösta om Sveriges Natoansökan på torsdag, enligt agendan som nu lagts ut på parlamentets hemsida.

Detta tolkar Paul Levin, verksam vid Stockholms universitet, som ett gott tecken.

– Det innebär att processen tar sitt nästa steg, och om det blir ett ja i utrikesutskottet så går det till en omröstning i kammaren, och om det blir ett ja där så handlar det bara om att Erdogan ska skriva under och sedan är det klart från turkiskt håll, säger han.

Skulle till Malaysia

TT: Hur sannolikt är det att utskottet säger nej?

– Det beror på vad Erdogan vill. Om han vill att regeringsalliansen röstar igenom det så kommer det att gå igenom. Min gissning är att det nog går igenom.

Levin har ingen egen information som tyder på att utskottet är positivt men tecken finns som säger att processen skyndas på, menar han. Ett sådant är, enligt hans uppgifter, att utrikesutskottet skulle ha åkt till Singapore och Malaysia i veckan.

– Men utskottets ordförande avbröt den resan för att kunna ta upp den svenska ansökan. Så jag tycker att man får en del tecken på att Erdogan skyndar på den här processen faktiskt.

Eventuellt siktar presidenten på att Sverige ska bli fullvärdig medlem till Natos utrikesministermöte i Bryssel den 28 november.

Då måste sannolikt en omröstning ske nästa vecka i parlamentets stora kammare, vilket är möjligt om utrikesutskottet säger ja på torsdag.

– Om man ska hinna med till utrikesministermötet måste det ske i princip nästa vecka, säger Levin.

Affär med F-16-plan

Den svenska Natoansökan har också uppgetts vara en bricka i ett spel där Turkiet vill köpa F-16-stridsflyg av USA.

– Det verkar finnas ett erbjudande från USA om att Turkiet, förenklat, ratificerar den svenska Natoansökan och sedan går affären igenom. Men det bygger på att Turkiet agerar först och Erdogan har dragit sig för att göra det, säger Levin.

Vad exakt som skulle ha gjort att Erdogan nu tycks positiv är oklart. Kriget mellan Hamas och Israel kan ha skyndat på processen, menar Levin. En annan hävstång skulle vara att Grekland får köpa stridsflyg men inte Turkiet.

Samtidigt har trycket på Turkiet varit hårt från övriga Natoländer, påpekar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om