Terrorforskare: Attentat kan ha copycat-effekt

Flera samverkande faktorer ligger bakom svenska polisens beslut att höja beredskapen mot terror och inleda en nationell särskild händelse, enligt terrorforskare Magnus Ranstorp. –Ovanpå det har du IS som inspirerar och ger direktiv till attack för ensamagerande, säger Ranstorp.

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan. Arkivbild.

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2020-11-06 13:55

Bakgrunden till beslutet att inleda en nationell särskild händelse i Sverige är den senaste tidens terrordåd i Frankrike och Österrike enligt polisen.

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, ser tre samverkande faktorer som lett fram till beslutet: säkerhetsläget i olika länder, att Frankrikes president Emmanuel Macron gått på offensiven mot den islamistiska separatismen och en pågående karikatyrkris.

– Alla de samverkande faktorerna gör att säkerhetsläget är rätt spänt i många länder.

– Om du har ett skeende i Wien eller i Nice eller på andra platser så kan du få en copycat-effekt men IS kan också aktivera de här personerna till att göra någonting just nu.

Skickar signal

Den nationella särskilda händelsen omfattar i nuläget Nationella operativa avdelningen (Noa) samt storstadsregionerna Stockholm, Syd och Väst och region Mitt. Enligt uppgifter till Sydsvenskan har polisen detaljerad information om ett befarat terrorbrott.

Ranstorp tror dock inte att polisen har kännedom om en planerad riktad attack. Då skulle inte så många ställen ha pekats ut och då skulle terrorhotnivån i Sverige ha höjts från nuvarande tre av fem – vilket inte gjorts – anser han.

– Då hade man varit relativt tyst och kanske gått mot gärningsmännen och slagit till utan att gå ut med sådan här information. Det handlar om att ta det säkra före det osäkra och skicka en signal till de här personerna att "vi vet", säger Ranstorp

"Håll huvudet kallt"

Hans Brun, terroranalytiker vid företaget Secana, tolkar beslutet som att det finns information om att något kan komma att inträffa.

– Det gör man typiskt sett när man har information om att något kan komma att inträffa. Det är ett sätt att förbereda sig inför någon typ av speciell händelse.

TT: Har allmänheten anledning att oroa sig?

– Nej, man ska inte oroa sig, däremot ska man hänga med i nyhetsflödet. Det kan ju vara så att polisen kanske stänger ner kollektivtrafiken eller ber folk att hålla sig borta från gator och torg om det är något överhängande.

Magnus Ranstorp är inne på samma linje.

– Att hålla huvudet kallt och att vara alert men inte alarmistisk är ett bra riktmärke. Vi har en duktig säkerhetstjänst och polisen är på tårna. Det behöver inte hända någonting och man ska bara bete sig som vanligt. Även om något händer så är risken extremt, extremt liten att det händer precis där man befinner sig.

Hans Brun, terrorforskare. Arkivbild.
Hans Brun, terrorforskare. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!