Thorwaldsson på is – anmälde inte lobbyjobb

Tidigare näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson (S) stoppas från sitt nygamla jobb som lobbyist hos ståltillverkaren SSAB i två veckor. Det står klart efter ett beslut av riksdagens så kallade karensnämnd.

Karl-Petter Thorwaldsson, tidigare LO-bas och socialdemokratisk näringsminister. Arkivbild.

Karl-Petter Thorwaldsson, tidigare LO-bas och socialdemokratisk näringsminister. Arkivbild.

Foto: Ali Lorestani/TT

Politik2023-10-04 18:39

Nämndens syfte är att motverka intressekonflikter när statsråd och statssekreterare lämnar politiken för det privata näringslivet.

Först den 18 oktober i år – på dagen ett år efter att han slutade som statsråd – får han arbeta i full utsträckning åt SSAB.

Tidigare statsråd har anmälningsplikt i tolv månader efter att de avgått. Men Thorwaldsson började hos SSAB redan den 18 september och anmälde det först efter att saken uppmärksammats av Dagens industri.

I sin anmälan skriver Thorwaldsson att hans rätt till avgångsersättning från riksdagen upphörde den 17 september och att han därför "tolkat" regelverket som att det var fritt fram.

"En övergångsrestriktion som gäller under en så kort tid kan framstå som meningslös. Det måste emellertid beaktas att anmälan i detta fall rätteligen skulle ha gjorts tidigare och utfallet av prövningen bör inte bli ett annat än om anmälan hade gjorts i tid innan anställningen påbörjades", skriver nämnden i sitt beslut.

Thorwaldsson lämnade en liknande tjänst hos SSAB, då som "senior rådgivare", när han blev näringsminister 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!