Klockan 8.30 på torsdagen håller migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) en pressträff tillsammans med Ludvig Aspling (SD), Christian Carlsson (KD) och Fredrik Malm (L). Då väntas de omdiskuterade utredningsdirektiven för anmälningsplikten av personer utan uppehållstillstånd presenteras.
De senaste dygnen har en djup spricka mellan Tidöpartierna blivit tydlig, där framför allt L och SD har olika syn på frågan.
Starka synpunkter
En SD-källa uppger för TT att partiet har haft starka synpunkter på att Liberalernas skolpolitiske talesperson Fredrik Malm ska delta när direktiven presenteras. Malm har retat upp sverigedemokrater genom att offentligt utlova att skolpersonal inte ska omfattas av en anmälningsplikt.
För Aftonbladet uppger SD-källor att man kräver att Fredrik Malm inte medverkar vid den planerade pressträffen.
– Han har gjort flera uttalanden om att förslaget går emot barnkonventionen. Det riskerar att leda till en öppen konflikt på presskonferensen, säger en SD-källa till tidningen.
Enligt pressinbjudan kommer nu SD:s Ludvig Aspling och L:s Fredrik Malm att stå sida vid sida på pressträffen.
Öppet oense
Fredrik Malm skrev i måndags en debattartikel där han uppgav att skolpersonal inte ska omfattas av anmälningsplikten, med hänvisning till barnkonventionen. Han fick mothugg av SD:s migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling.
– Rätten till utbildning påverkas inte av informationsplikten, för de här barnen kan ju gå i skola i hemlandet. Det som påverkar rätten till utbildning i den här situationen är föräldrar som struntar i lagar och förvaltningsbeslut, sade Aspling till SR Ekot i tisdags.
Förslaget om anmälningsplikt innebär att kommuner och myndigheter ska ha skyldighet att anmäla personer som vistas illegalt i Sverige till polisen och Migrationsverket.
Inga sektorer undantas
Enligt direktiven, som ett par medier redan tagit del av, ska utredaren titta på alla sektorer – varken skola eller vård ska på förhand undantas. Regeringen vill också att konsekvenser om informationsplikten inte följs ska undersökas.
Förslaget har kritiserats av fackförbund som Läkarförbundet och Sveriges lärare, som bland annat anser att det inte bör ingå i en lärares yrkesroll att rapportera elever.