– Våra beräkningar är att det i dagsläget finns tio kvinnor och 20 barn med svensk anknytning i ett av lägren i nordöstra Syrien, möjligen ytterligare några i ett annat läger som vi tyvärr inte haft tillträde till på samma sätt, säger UD:s kabinettssekreterare Robert Rydberg.
Utrikesdepartementet väntar sig att även de återstående svenska kvinnorna utvisas av de kurdiska myndigheterna i nordöstra Syrien.
– Det finns i dagsläget inga konkreta datum för detta. Mitt antagande är att det handlar om de närmaste månaderna, säger Rydberg.
Första att utvisas
I början av september utvisades tre svenska kvinnor från lägret Roj, som kontrolleras av kurderna. Det var den första utvisningen av svenskar från lägren sedan terrorgruppen IS kalifat kollapsat.
Kvinnorna togs emot på Arlanda av svenska myndigheter efter att UD bistått med resan.
Robert Rydberg säger nu att kvinnorna överlämnades till svensk personal redan vid lägerstängslen och att de togs bilvägen till den irakiska gränsen och sedan vidare till staden Erbil.
Från Erbil tog sig kvinnorna vidare med reguljärflyg. De har skrivit på ansökningar om konsulärt bistånd och blir därmed återbetalningsskyldiga för biljetten för sig själva och sina barn, framhåller han.
– Inget av detta hade varit möjligt om vi inte hade bistått med att hjälpa till att organisera en landtransport, säger Rydberg.
– Ett antal andra länder har skickat ned chartrade plan till miljonkostnader, det har inte vi gjort, säger han och understryker att kostnaden är "ett antal nollor mindre".
Kritiserar regeringen
Moderaterna och Sverigedemokraterna har kritiserat regeringen för att man bistår kvinnorna med transporten hem.
– Det hade inte gått på annat sätt att få dem till Sverige. Och låt oss inte glömma att här talar vi om oskyldiga barn, barn som inte ska straffas för de felaktiga livsval som deras föräldrar har gjort. Barn som riskerar att radikaliseras i läger i Syrien, säger Robert Rydberg.
Han framhåller att det varken ligger i Sveriges eller barnens intresse att det sker, och att säkerhetspolisen själv tycker att det är bättre att de återvänder på ett organiserat sätt så att de kan tas emot på Arlanda av svenska myndigheter.
Under torsdagen häktade Stockholms tingsrätt en 49-årig kvinna som anslutit sig till IS. Hon misstänks för krigsbrott och enligt åklagaren har hon tillsammans och i samförstånd med andra medverkat till att ett barn under femton år har använts som barnsoldat.
Flera andra kvinnor som återvänt från Syrien har anklagats för grova brott.
Kabinettssekreterare Rydberg på frågan om människor ska känna oro för att fler IS-kvinnor är på väg tillbaka till Sverige:
– Låt oss inte glömma bort det faktum att ett mycket stort antal IS-svenskar, inklusive män, har tagit sig tillbaka på andra vägar till Sverige, utan att säkerhetspolisen har mött dem på Arlanda, utan att svenska myndigheter har känt till att de har smitit tillbaka på olika sätt till Sverige. Det är något som jag tycker att vi har anledning att ännu mer oroa oss för.