– Jag är väldigt kritisk och tycker att det är helt fel väg för Liberalerna att gå, säger Anna Starbrink om fredagens besked från partistyrelsen.
Hon får medhåll av Pär Gustafsson, ordförande för L i Västsverige.
– Det är väldigt olyckligt att majoriteten i partistyrelsen föreslår att vi ska öppna upp för ett samarbete med ett parti som vill kasta liberalismen överbord, säger Pär Gustafsson.
Han ställer helt upp på strategin att verka för en ny statsminister, en ny regering och att genomföra så mycket liberal politik som möjligt. Men som så ofta i Liberalerna, handlar splittringen om synen på Sverigedemokraterna och vilket inflytande man är beredd att ge dem för att Ulf Kristersson (M) ska kunna bli statsminister efter nästa val.
Frågan har plågat partiet ända sedan man sade ja till januariavtalet med de rödgröna och Centern för två år sedan och släppte fram Stefan Löfven (S) som statsminister.
Och dalande opinionssiffror har gjort det mer akut att komma med besked.
Luf säger nej
Med knapp marginal sade partistyrelsen på fredagen ja till att kunna ingå i en borgerlig regering, även om den behöver aktivt stöd av SD. Däremot kan man inte tänka sig en regering där SD sitter med. Siffrorna blev 13 för och tio emot. I riksdagsgruppen blev siffrorna 11–8.
Frågan ska avgöras på ett partiråd den 28 mars. Det består av 65 ombud från partiets förbund ute i landet, plus partistyrelsens 25 ledamöter och var sin representant från Liberala ungdomsförbundet (Luf), Liberala studenter och Liberala kvinnor.
Under lördagen klargjorde ordförande Romina Pourmokhtari för TT att Luf tänker rösta nej i partirådet, bland annat för att inte på något sätt möjliggöra ett närmande till SD.
Stockholm, Västsverige och Skåne har tillsammans omkring hälften av ombuden på partirådet.
I Stockholm är en majoritet emot partistyrelsens linje, bedömer Anna Starbrink utifrån tidigare diskussioner och reaktioner på sociala medier efter fredagens besked.
– Det är inte så att det finns en total uppslutning bakom partistyrelsens linje i landet, säger hon.
– Ingenting är avgjort förrän omröstningen har varit på partirådet. Jag tror att det är ganska jämnt.
"Min uppfattning är att Liberalerna ska ta strid mot nationalpopulisterna. Vi ska inte söka samarbete med liberalismens främsta fiender", skrev hon i ett inlägg på fredagen. Många medlemmar har hört av sig efter det, och inte bara stockholmare, säger hon.
Splittrat i väst
I Västsverige har frågan diskuterats livligt den senaste tiden.
– Vi är väldigt splittrade i den här frågan och så ser det även ut bland våra ombud, säger Pär Gustafsson.
Precis som i Stockholm kan ombuden från Västsverige rösta efter eget huvud, och behöver inte följa en gemensam linje.
Oavsett vilket beslut partirådet fattar, tycker Pär Gustafsson att det är skönt att frågan nu avgörs.
– Alla de tre stora förbunden har varit tydliga med att vi behöver sätta ned foten i den här frågan. Det är jättebra att frågan avgörs, säger Pär Gustafsson.
Han hoppas att frågorna från medier och väljare därefter kan handla om sakfrågor igen, men det är också ett viktigt besked till de medlemmar i väst som har fram till juni på sig att kandidera inför valet. Vilken väg partiet väljer i regeringsfrågan kan bli en avgörande faktor om de vill ställa upp eller inte.
Tror Sabuni vinner
Christer Nylander, andre vice ordförande i partiet och riksdagsledamot, reserverade sig mot partistyrelsens beslut. Hans hemmadistrikt Skåne har dock pressat på för att L tydligt ska markera att de hör till det borgerliga lägret och avbryta samarbetet med S, MP och C.
Christer Nylander vill dock inte hjälpa SD att få inflytande.
– Jag tycker att det är ett olyckligt beslut. Jag tycker inte att vi ska ingå i en minoritetsregering som blir beroende av Sverigedemokraterna, säger Christer Nylander.
Hans linje är att verka för en Alliansregering efter nästa val, och om inte den blir större än de rödgröna även söka stöd hos Miljöpartiet. Går inte heller det vill han att L ska gå i opposition.
Men han tror att partiledaren Nyamko Sabunis linje kommer att vinna på partirådet.
– Min bedömning är att det kommer att landa ungefär som det gjorde i partistyrelsen, säger han.