Trump tänker stoppa all invandring till USA

President Donald Trump planerar att stoppa all invandring till USA på grund av det nya coronaviruset. Utspelet kritiseras av demokrater och lär utmanas i domstol.

Donald Trump.

Donald Trump.

Foto: Alex Brandon

Politik2020-04-21 07:06

Twitter hänvisar presidenten till "attacken från den osynliga fienden" (coronaviruset) och behovet av att skydda "våra fantastiska amerikanska medborgares jobb". Han planerar att skriva under ett presidentdekret om invandringsstoppet inom kort.

Mycket lite är dock känt om beslutet, som meddelades under natten till tisdagen. Vita huset har avböjt att ge några detaljer om exempelvis hur länge stoppet ska gälla, hur det rent praktiskt ska genomföras och exakt vilka som omfattas.

Stigande siffra

Departementet för inrikes säkerhet håller i nuläget på att formulera presidentordern, rapporterar webbtidningen Politico. Vissa undantag, exempelvis för gästarbetare i jordbrukssektorn diskuteras. På frågan om vad som föranledde beslutet svarar en av tidningens källor:

– 22 miljoner arbetslösa amerikaner, en siffra som fortsätter att stiga, på grund av covid-19.

Invandringen till USA är dock redan kraftigt begränsad med anledning av de gränsrestriktioner och inreseförbud som införts i viruspandemins spår. Det är oklart vilket lagrum Vita huset tänker hänvisa till för att få igenom förbudet, noterar tidningen The New York Times.

Bedömare och medier i USA är överens om att dekretet sannolikt kommer att utmanas i domstol, som de inreseförbud Trump försökte införa tidigt i sin ämbetsperiod. Stärkta gränser och skärpta invandringslagar har länge varit en hjärtefråga för presidenten.

"Vill dra fördel"

Presidentens kritiker anser dock att Trump med invandringsstoppet försöker avleda uppmärksamhet från sitt eget agerande och få igenom sin invandringsfientliga politik. Beskedet väcker starka reaktioner.

"Medan vårt land bekämpar pandemin, medan arbetare riskerar sina liv, angriper presidenten invandrare och beskyller andra för sina egna misslyckanden", twittrar den demokratiska tidigare presidentaspiranten och Minnesotasenatorn Amy Klobuchar.

Hennes partikamrat, representanthusledamoten Joaquin Castro från Texas, skriver att Trump genom agerandet söker "dra fördel av en kris för att få igenom sin egen invandringsfientliga agenda".

Invandringsorganisationer som National Immigration Forum är av samma mening. Dess ordförande Ali Noorani anser att invandrare är den grupp som det är enklast för presidenten att skylla på, enligt nyhetskanalen CNN.

Drabbats värst

Men i det polarisera USA applåderas även Donald Trumps initiativ, bland annat av den invandringskritiska arbetarorganisationen American Workers Coalition som på Twitter kallar initiativet "magnifikt".

Den republikanske kongressledamoten Paul Gosar från Arizona gör också tumme upp, han anser att invandringen bör stoppas tillvidare, rapporterar Fox News.

USA är det land som drabbats värst av den globala coronaviruspandemin. Över 780 000 fall har bekräftats och omkring 38 000 människor har dött.

Fakta: USA och coronaviruset

På tisdagen hade över 780 000 fall av coronavirus konstaterats i USA. Smittan finns i alla 50 delstater och i huvudstadsområdet District of Columbia.

Omkring 38 000 människor har avlidit i covid-19. New York är värst drabbat med 14 300 döda, därefter kommer New Jersey med 4 400 och Michigan med 2 500.

Källa: The New York Times sammanställning


Bakgrund: President Trump och USA:s gräns

Gränssäkerhet, nationell säkerhet och tuffare invandringspolitik har länge varit profilfrågor för USA:s president Donald Trump. Ett av hans mest framträdande löften under valrörelsen 2016 var att bygga en gränsmur mot Mexiko. Trump har upprepade gånger hävdat att kriminella och narkotika flödar över gränsen och att en mur är det enda som kan stoppa detta.

Under sin tid vid makten har presidenten på olika sätt stramat åt migrationspolitiken. Under sitt första år väckte Trump uppståndelse med ett inreseförbud för personer från i huvudsak muslimska länder, något som utmanades i domstol men senare trädde i kraft i nedbantad form.

Presidenten utlovade även tuffare tag mot USA:s uppskattningsvis 10,7 miljoner papperslösa. Hans styre har bråkat offentligt med så kallade sancuary cities (ungefär fristäder), platser där lokala ledare vägrat samarbeta med invandringsmyndigheten ICE när de gjort räder för att deportera papperslösa.

2017 försökte Trump riva upp migrantprogrammet Daca, som hans företrädare Barack Obama infört. Daca skyddar papperslösa som kommit till USA som barn från utvisning och ger dem en möjlighet att arbeta och vistas lagligt i landet två år i taget. Ärendet ligger nu hos Högsta domstolen.

2018 meddelades att nolltolerans råder mot illegal invandring och att alla som olagligt försöker ta sig över USA:s södra gräns ska grips och åtalas. Det har bland annat inneburit att migrantbarn skilts från sina föräldrar – när mammor och pappor satts i häkten – och hållits i förvar, något Trumpstyret fått stark kritik för.

Finansiering av gränsmuren mot Mexiko har i åratal varit en huvudvärk för Donald Trump. Under valrörelsen hävdade han att Mexiko skulle betala för muren, något som inte skett. Under återkommande budgetförhandlingar har han begärt miljardbelopp för bygget, något som inte gått att få igenom kongressen. I början av fjolåret ledde budgetbråket till en rekordlång nedstängning av delar av statsapparaten under vilken 800 000 statsanställda permitterades.

Genom kongressförhandlingar i februari i fjol avsattes knappt 1,4 miljarder dollar för gränsbarriärer. Presidenten skrev under den budgeten men utlyste samtidigt nödläge för att frigöra ytterligare medel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!