Trump tÀnker stoppa all invandring till USA

President Donald Trump planerar att stoppa all invandring till USA pÄ grund av det nya coronaviruset. Utspelet kritiseras av demokrater och lÀr utmanas i domstol.

Donald Trump.

Donald Trump.

Foto: Alex Brandon

Politik2020-04-21 07:06

PÄ Twitter hÀnvisar presidenten till "attacken frÄn den osynliga fienden" (coronaviruset) och behovet av att skydda "vÄra fantastiska amerikanska medborgares jobb". Han planerar att skriva under ett presidentdekret om invandringsstoppet inom kort.

Mycket lite Àr dock kÀnt om beslutet, som meddelades under natten till tisdagen. Vita huset har avböjt att ge nÄgra detaljer om exempelvis hur lÀnge stoppet ska gÀlla, hur det rent praktiskt ska genomföras och exakt vilka som omfattas.

Stigande siffra

Departementet för inrikes sÀkerhet hÄller i nulÀget pÄ att formulera presidentordern, rapporterar webbtidningen Politico. Vissa undantag, exempelvis för gÀstarbetare i jordbrukssektorn diskuteras. PÄ frÄgan om vad som föranledde beslutet svarar en av tidningens kÀllor:

– 22 miljoner arbetslösa amerikaner, en siffra som fortsĂ€tter att stiga, pĂ„ grund av covid-19.

Invandringen till USA Àr dock redan kraftigt begrÀnsad med anledning av de grÀnsrestriktioner och inreseförbud som införts i viruspandemins spÄr. Det Àr oklart vilket lagrum Vita huset tÀnker hÀnvisa till för att fÄ igenom förbudet, noterar tidningen The New York Times.

Bedömare och medier i USA Àr överens om att dekretet sannolikt kommer att utmanas i domstol, som de inreseförbud Trump försökte införa tidigt i sin Àmbetsperiod. StÀrkta grÀnser och skÀrpta invandringslagar har lÀnge varit en hjÀrtefrÄga för presidenten.

"Vill dra fördel"

Presidentens kritiker anser dock att Trump med invandringsstoppet försöker avleda uppmÀrksamhet frÄn sitt eget agerande och fÄ igenom sin invandringsfientliga politik. Beskedet vÀcker starka reaktioner.

"Medan vÄrt land bekÀmpar pandemin, medan arbetare riskerar sina liv, angriper presidenten invandrare och beskyller andra för sina egna misslyckanden", twittrar den demokratiska tidigare presidentaspiranten och Minnesotasenatorn Amy Klobuchar.

Hennes partikamrat, representanthusledamoten Joaquin Castro frÄn Texas, skriver att Trump genom agerandet söker "dra fördel av en kris för att fÄ igenom sin egen invandringsfientliga agenda".

Invandringsorganisationer som National Immigration Forum Àr av samma mening. Dess ordförande Ali Noorani anser att invandrare Àr den grupp som det Àr enklast för presidenten att skylla pÄ, enligt nyhetskanalen CNN.

Drabbats vÀrst

Men i det polarisera USA applÄderas Àven Donald Trumps initiativ, bland annat av den invandringskritiska arbetarorganisationen American Workers Coalition som pÄ Twitter kallar initiativet "magnifikt".

Den republikanske kongressledamoten Paul Gosar frÄn Arizona gör ocksÄ tumme upp, han anser att invandringen bör stoppas tillvidare, rapporterar Fox News.

USA Ă€r det land som drabbats vĂ€rst av den globala coronaviruspandemin. Över 780 000 fall har bekrĂ€ftats och omkring 38 000 mĂ€nniskor har dött.

Fakta: USA och coronaviruset

PĂ„ tisdagen hade över 780 000 fall av coronavirus konstaterats i USA. Smittan finns i alla 50 delstater och i huvudstadsomrĂ„det District of Columbia.

Omkring 38 000 mĂ€nniskor har avlidit i covid-19. New York Ă€r vĂ€rst drabbat med 14 300 döda, dĂ€refter kommer New Jersey med 4 400 och Michigan med 2 500.

KÀlla: The New York Times sammanstÀllning


Bakgrund: President Trump och USA:s grÀns

GrÀnssÀkerhet, nationell sÀkerhet och tuffare invandringspolitik har lÀnge varit profilfrÄgor för USA:s president Donald Trump. Ett av hans mest framtrÀdande löften under valrörelsen 2016 var att bygga en grÀnsmur mot Mexiko. Trump har upprepade gÄnger hÀvdat att kriminella och narkotika flödar över grÀnsen och att en mur Àr det enda som kan stoppa detta.

Under sin tid vid makten har presidenten pÄ olika sÀtt stramat Ät migrationspolitiken. Under sitt första Är vÀckte Trump uppstÄndelse med ett inreseförbud för personer frÄn i huvudsak muslimska lÀnder, nÄgot som utmanades i domstol men senare trÀdde i kraft i nedbantad form.

Presidenten utlovade Àven tuffare tag mot USA:s uppskattningsvis 10,7 miljoner papperslösa. Hans styre har brÄkat offentligt med sÄ kallade sancuary cities (ungefÀr fristÀder), platser dÀr lokala ledare vÀgrat samarbeta med invandringsmyndigheten ICE nÀr de gjort rÀder för att deportera papperslösa.

2017 försökte Trump riva upp migrantprogrammet Daca, som hans företrĂ€dare Barack Obama infört. Daca skyddar papperslösa som kommit till USA som barn frĂ„n utvisning och ger dem en möjlighet att arbeta och vistas lagligt i landet tvĂ„ Ă„r i taget. Ärendet ligger nu hos Högsta domstolen.

2018 meddelades att nolltolerans rĂ„der mot illegal invandring och att alla som olagligt försöker ta sig över USA:s södra grĂ€ns ska grips och Ă„talas. Det har bland annat inneburit att migrantbarn skilts frĂ„n sina förĂ€ldrar – nĂ€r mammor och pappor satts i hĂ€kten – och hĂ„llits i förvar, nĂ„got Trumpstyret fĂ„tt stark kritik för.

Finansiering av grĂ€nsmuren mot Mexiko har i Ă„ratal varit en huvudvĂ€rk för Donald Trump. Under valrörelsen hĂ€vdade han att Mexiko skulle betala för muren, nĂ„got som inte skett. Under Ă„terkommande budgetförhandlingar har han begĂ€rt miljardbelopp för bygget, nĂ„got som inte gĂ„tt att fĂ„ igenom kongressen. I början av fjolĂ„ret ledde budgetbrĂ„ket till en rekordlĂ„ng nedstĂ€ngning av delar av statsapparaten under vilken 800 000 statsanstĂ€llda permitterades.

Genom kongressförhandlingar i februari i fjol avsattes knappt 1,4 miljarder dollar för grÀnsbarriÀrer. Presidenten skrev under den budgeten men utlyste samtidigt nödlÀge för att frigöra ytterligare medel.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!