– Vi tar lantbrukets situation på stort allvar och tittar nu väldigt noga på vilka insatser man skulle kunna göra som träffar de grupper som inte har några alternativ, och där risken annars blir att vi slår ut svensk produktion, och kanske också försämrar vår egen beredskap, säger Damberg till TT.
På tisdagen behandlas frågan om ett nytt stödpaket i riksdagens finansutskott. Centerpartiet har lagt ett förslag på ytterligare 2,1 miljarder kronor till lantbruket, där 1,5 miljarder ska gå till bönder som har djur. En grupp som har det särskilt tufft just nu.
Kriget driver priser
Trots att landets lantbrukare redan har fått ett krispaket på cirka 1 miljard kronor i början av året, så har Rysslands invasion av Ukraina ytterligare försämrat det ekonomiska läget. Det gör att finansministern öppnar upp för ytterligare stöd.
TT: Det låter på dig som att det kan komma mer pengar?
– Det är inte omöjligt. Vi har sagt att vi följer situationen väldigt noga. Det här är en sektor som inte fullt ut kan kompensera sig för de kostnader som uppstår och risken är då att vi slår ut den svenska beredskapen medan andra länder har andra villkor, säger Mikael Damberg.
Han betonar dock att situationen ser olika ut för olika grupper av lantbrukare. Vissa kan parera kostnadsökningarna på drivmedel, gödsel, foder, el och andra insatsvaror genom att ta ut högre priser, det gäller särskilt för spannmål.
Snabba pengar
"Stigande priser på spannmål är dock inget stöd för de företag som är beroende av att använda just spannmål för att utfodra sina djur", skriver Centern i sitt utskottsinitiativ, där de även lyfter fram elintensiva växthusföretag och bönder med långa transportsträckor.
Den 19 april presenterar regeringen vårändringsbudgeten, men det är inte säkert att ett eventuellt krispaket finns med där.
– Det kan antingen hamna i vårändringsbudgeten eller i en extra ändringsbudget, eftersom vissa frågor kan behöva gå snabbt och då är det snarare extrabudgetar som är alternativet, säger Damberg.