– Vi yrkade avslag. Centerpartiet är ett borgerligt, liberalt parti och vi har under hela mandatperioden sökt ett samarbete i mitten, säger Réka Tolnai, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund (Cuf).
Inget av C:s över 20 partidistrikten röstade mot partiledaren Annie Lööfs linje om att släppa fram socialdemokraten Stefan Löfven.
Några andra förslag än partistyrelsens fanns inte på bordet.
– Vi hade ett tilläggsyrkande om att Centerpartiet varken ska förhandla med Vänsterpartiet eller rösta på en budget som är förhandlad med Vänsterpartiet. Vilket vi fick igenom, säger Réka Tolnai.
Tre konkreta krav
Beslutet togs på partiets förtroenderåd, vilket består av partiordföranden samt femtio ombud valda av distrikten. Därutöver utser Centerkvinnorna, Centerpartiets ungdomsförbund, Centerstudenter och partistyrelsen två ombud vardera.
Kraven från C för att släppa fram Löfven är att regeringen ska genomföra förändringar på tre punkter: arbetsrätten, strandskyddet och äganderätten till skog.
Samtidigt ska C gå i opposition och lägga en egen budgetmotion i höst.
För att C:s mittenposition och partiets självständighet ska vara trovärdig hade Moderatledaren Ulf Kristersson behövt få samma förutsättningar som Socialdemokraternas Stefan Löfven, säger Tolnai.
Med det menar hon att Centern aldrig lade fram samma tre punkter i en kravlista för Ulf Kristersson.
– Vi hade velat se att man erbjöd den här kompromissen med våra krav och sakpolitik, inte bara till Löfven utan också till Kristersson, så att båda två kunde ta ett beslut. Men nu fick inte Kristersson den möjligheten, han fick aldrig det här förslaget presenterat för sig, säger Tolnai.
Inte helt nöjd
Magnus Larsson, ordförande för C i Blekinge, röstade ja till partistyrelsen förslag.
– Alla partidistrikt ställde upp, säger han.
– Det är ett svårt parlamentariskt läge. Vi har som utgångspunkt viktiga frågor från januariavtalet som vi vill se förverkligas. Vi tror inte att det är bra att förankra en politik i ytterkanterna.
Samtidigt känner han sig inte helt nöjd med utgången.
– Det här kommer naturligtvis innebära ett osäkert läge för svensk politik fram till valet. Och hur det går på vägen, om det blir extraval, det vet vi inte ännu. Det är klart att det vore önskvärt med stabilare styren. Men partierna har inte varit beredda att röra sig.
Formulerats om
Uppgörelsen har gått igenom några korrigeringar längs vägens gång, en så sent som under måndagen.
C säger att uppgörelsen har slutits med regeringen, alltså både Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Men Miljöpartiets partistyrelse säger nej.
– Det verkar konstigt, för det är de här tre punkterna som är villkor för att rösta gult. De punkterna kommer från januariavtalet, de är flera år gamla. Och Miljöpartiet ställde sig bakom dem då. Om de ändrar sig så kommer de att rösta emot den överenskommelse de gjort i regering, säger Hans Jonsson, Centerpartiets ordförande i Gävleborg.