De som har störst behov ska erbjudas vaccin först, är beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten. Det gäller äldre på särskilda boenden, personer med hemtjänst och samboende till dem samt personal inom äldreomsorgen.
– Det var väntat. Vi vaccineras ofta och erbjuds ofta att vaccinera oss för till exempel influensa. Dels för att vi ska kunna jobba, dels för att vi inte ska ta med oss smitta till dem vi ska jobba med, säger Anna Skarsjö, avdelningsordförande i Kommunal Väst.
Beslutet är strategiskt viktigt, inte minst med tanke på hur hårt äldre på många särskilda boenden drabbats.
– Jag tror det här är viktig åtgärd för att få bukt med problemen som varit inom äldreomsorgen. Vi tar hand om de mest sköra i samhället och då är det viktigt att vi kan hantera det.
Hört om biverkningar
Men alla är inte lika entusiastiska.
Undersköterskan Farideh Akhlaghi, som arbetar på det särskilda boendet Lindeborgs gård i Malmö, vet ännu inte hur hon ställer sig till att bli vaccinerad. Det behövs mer information om vaccinet först, säger hon.
– Man hör mycket om biverkningar, så jag är lite tveksam om jag ska ta det eller inte.
Faridehs kollegor resonerar ungefär likadant, berättar hon. Men att vara en prioriterad grupp är samtidigt positivt.
– Ja, jag tycker det är bra att vi är prioriterade eftersom vi har kontakt med de äldre. De har lågt immunförsvar, så det är de som drabbas. Vi måste tänka på dem också.
Att vara prioriterad känns bra, tycker både Aicha Azarkane och Helena Wranell som arbetar på covidteamet inom hemtjänsten i Malmö.
– Det känns jättebra att de har prioriterat oss och tänkt på oss först – vi som är med patienter hela tiden, säger Aicha Azarkane.
"Kommit så snabbt"
Däremot är ingen av dem säker på att de faktiskt kommer ta vaccinet själv.
– Jag kommer inte ta vaccinet själv, för det är en osäkerhet kring det. Det har kommit fram så snabbt så man är osäker på om det är säkert, tycker Helena Wranell.
– Det här är som sagt något nytt, man kan fundera kring det. Det är inte hundra procent att jag tar det, jag tycker det är svårt att ta ett beslut, fyller Aicha Azarkane i.
Claes Bredvad-Jensen, som har en lägenhet på ett äldreboende i Mölndal, är inte orolig för biverkningar och tror att de som arbetat med vaccinet har gjort vad de kan för att det ska bli bra.
– Jag tycker det är rätt att regeringen gör den här prioriteringen. Man måste ha någon sorts strategi. Det är rättvist att man tar om hand de som är sjuka och svaga. Det är viktigt att det finns personal som kan sköta om en om man insjuknar, säger han.
Det finns också andra strategiska effekter av att satsa på den här gruppen.
– Det är också de här grupperna som åker mest kollektivtrafik och som behöver gå till jobbet varje dag. Vi rör oss mycket ute i samhället och om vi vaccinerar de här grupperna kommer det att märkas, säger Anna Skarsjö.