Tyskland: Sverige har uppfyllt alla krav

Sverige är sedan en tid tillbaka redo att gå med i Nato, säger Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock. –Från dag ett, och egentligen redan innan det, har ni uppfyllt kraven för att gå med i Nato.

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock och Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) i Stockholm.

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock och Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) i Stockholm.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2023-02-14 15:13

– Det är väldigt viktigt för Nato att både Sverige och Finland blir medlemmar före nästa Nato-möte, säger hon på en presskonferens efter ett möte med sin svenske kollega Tobias Billström i Stockholm.

De båda utrikesministrarna säger också att Sverige har uppfyllt sin del av det trilaterala avtal som slöts med Turkiet och Finland på Nato-mötet i Madrid.

TT: Vad kan Tyskland göra för att övertyga Turkiet?

– Vi och andra medlemsländer för intensiva samtal med Turkiet. Ratificeringen av Sverige och Finlands medlemskap handlar inte bara om ländernas säkerhet, det ligger i hela Natos intresse, svarar Annalena Baerbock.

Baerbock påpekar också att Gotland ligger 30 mil från Kaliningrad och att det är av yttersta vikt att länderna runt Östersjön samarbetar.

– Att vi bygger ut förnybar energi är en säkerhetsstrategi i dubbel bemärkelse. Dels stärker vi Europas självständighet och gör oss oberoende av rysk energi. Dels är vindkraft i Östersjön ett försvar mot ett annat hot – klimatkrisen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!