Ukraina är i akut behov av granater till sitt artilleri. På EU:s informella försvarsministermöte i Arlanda stad norr om Stockholm var den hetaste frågan hur unionen snabbt kan bidra med ammunition.
– Prioritet nummer ett är luftvärnssystem och ammunition, ammunition och mer ammunition, sade Reznikov inför mötet.
Med mer ammunition, artilleri, luftvärn, stridsfordon och stridsvagnar blir Ukraina redo att gå till motoffensiv mot de ryska angriparna, enligt honom.
Under mötet presenterade EU:s utrikeschef Josep Borrell sitt förslag som EU nu ska försöka fatta beslut om. Det består av flera delar.
Samsyn finns
På kort sikt uppmanas EU-länderna att gå igenom sina vapenlager och se om de inom några veckor kan avstå artilleriammunition till Ukraina. De som kan göra det ska kompenseras med upp till en miljard euro ur EU:s EPF-fond, som används för konfliktförebyggande åtgärder.
På lite längre sikt ska EU ta ytterligare en miljard euro från fonden för upphandling av artillerigranater från europeisk försvarsindustri. Den ammunitionen ska dels gå till att fylla på EU-ländernas förråd, dels gå till Ukraina.
Enligt Borrell finns det en samsyn i stort mellan EU-länderna om den planen, även om detaljerna måste diskuteras vidare.
"Räcker ej"
Ukrainas försvarsminister anser dock att två miljarder euro inte räcker.
– Det är inte tillräckligt. Vi behöver en miljon artillerigranater och det blir runt fyra miljarder euro, säger Reznikov.
Ett sådant förslag har Estland lagt fram i EU-kretsen.
Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M), som stod som värd för mötet, delar Reznikovs bedömning.
– Men jag tror att detta är ett viktig steg i rätt riktning, säger Jonson.
Enligt honom var det inget EU-land som var emot att använda de två miljarderna till artilleriammunition.
– Sedan var det flera som vill lägga mer pengar, säger Jonson.
Han duckar på frågan vad Sverige vill, eftersom Sverige för närvarande är EU:s ordförandeland, vars främsta roll är att hitta kompromisser.
– Då får man börja med den minsta gemensamma nämnaren, säger han.
Regnar inte pengar
Borrell försvarar sitt förslag med att "pengar inte faller från himlen".
– Vi har de resurser vi har, säger han.
– Men om medlemsstaterna är redo att ge mer pengar, så är jag glad.
EU siktar på att fatta beslut i ammunitionsfrågan på ett EU-möte den 20–21 mars.
Hur många artillerigranater som Borrells förslag kan innebära för Ukraina är mycket oklart. Eftersom storleken på EU-ländernas ammunitionslager är försvarshemligheter, finns inga uppgifter om hur mycket de kan avvara. Det är också osäkert om den europeiska försvarsindustrin kan öka sin produktion snabbt.
För att processen ska skyndas på så ska man använda sig av befintliga ramavtal som olika länder har och lägga ammunitionsbeställningar inom ramen för dem.