Den så kallade dagersättningen för flyktingar har legat på samma nivå sedan 1994 – 71 kronor för en ensamstående vuxen och därefter i fallande skala för dem som delar hushållskostnader och för barn. Stödet ges till den som inte får in pengar på annat sätt, som från ett jobb.
Samtidigt har matpriserna stigit kraftigt bara det senaste året och hjälporganisationer som Röda korset och Stadsmissionen vittnar om att allt fler kommer till dem för att få mat.
Människor som flydde från Ukraina till Sverige kom relativt snabbt efter krigsutbrottet att omfattas av EU:s så kallade massflyktsdirektiv, som i dagsläget gäller till den 4 mars nästa år, vilket ger dem rätt till tillfälligt uppehållstillstånd, bostad och arbete. Runt 50 000 ukrainska flyktingar har nu sökt skydd i Sverige.
"En helt akut fråga"
Regeringen säger att Ukrainafrågan är en av de mest prioriterade frågorna och har tidigare signalerat att nivån på dagersättningen – som även gäller för asylsökande från andra länder – är låg. Men ännu har ingenting gjorts.
– Min analys är att man inte vill göra livet bättre för människor på flykt, och därför väljer man att inte ta tag i den här frågan, säger Miljöpartiets riksdagsledamot Annika Hirvonen.
De 71 kronorna – eller 2 166 kronor i månaden – ska räcka till mat, kläder, förbrukningsvaror, mediciner och läkarvård, även om avgiften för läkarvård och medicin för flyktingar är reducerad.
FN:s migrationsorganisation IOM genomförde i år en enkät bland ukrainska flyktingar i Sverige, och en tredjedel av de runt 4 700 som svarade konstaterade att ekonomiskt stöd är deras främsta behov.
Ersättningen från staten beskrevs som "låg" och "otillräcklig för att täcka levnadskostnader".
M-topp: Borde höjas
MP föreslår att nivån borde höjas åtminstone till den så kallade riksnormen för försörjningsstödet, vilket skulle motsvara 114 kronor per dag. Det borde gälla även andra asylsökande, och enligt en beräkning från riksdagens utredningstjänst skulle kostnaden för staten öka med 760 miljoner kronor i år.
– Regeringen kan rätta till detta med ett snabbt beslut i budgeten och höja nivån till minst existensminimum, säger Hirvonen.
Centerpartiet har föreslagit att dagersättningen höjs till 131 kronor, men då omfattas inte andra asylsökande. Även Moderaternas Christofer Fjellner, oppositionsborgarråd i Stockholm, har föreslagit en höjning till "åtminstone nordisk genomsnittsnivå."
– Över tid har det här inneburit en nästan orimlig ekonomisk situation för de ukrainska flyktingarna, säger Socialdemokraternas talesperson Mikael Damberg.
Ministern ger inga besked
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) säger att regeringen vill hjälpa ukrainare på allra bästa sätt men hon har inga besked att ge vad gäller dagersättningen.
Hon framhåller att det största hindret för ukrainare att ta sig in på arbetsmarknaden är språket och att regeringen gett kommunerna pengar för att erbjuda SFI samt reformerat komvux.
– Men vi tittar också på ersättningen och hur man eventuellt skulle kunna gå vidare, att den är låg framkommer också i undersökningen, säger hon.
Regeringen analyserar också om dagersättningen kan höjas för bara ukrainska flyktingar och inte andra asylsökande.