– En viktig pusselbit kommer att saknas, säger enligt integrationsminister Anders Ygeman (S till TT.
I Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas budgetförslag ingick att lägga ner Delmos. Det försökte M och KD göra också budgetåret 2019, när riksdagen röstade igenom M och KD:s gemensamma budgetförslag. Men S-MP-regeringen bevarade myndigheten genom beslut i vårändringsbudgeten våren 2019, med stöd av samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet.
Beskedet nu är att Delmos ska avvecklas under 2022. För 2022 finns ett förvaltningsanslag på 18 miljoner kronor. Men det går inte, enligt regeringen, att vika 2 miljoner av dem till uppdraget om hedersvåld. Regeringen gav myndigheten uppdraget inför 2021 och öronmärkte 2 miljoner för det, med avsikt att anslå lika mycket för 2022.
Ta över?
På TT:s fråga om inte Jämställdhetsmyndigheten eller Länsstyrelsen i Östergötland, som arbetar tillsammans med Delmos om det aktuella uppdraget, kan ta över och få medel för det, säger Ygeman:
– I det korta perspektivet kommer arbetet att vara tvunget att avbrytas, på grund av det beslut riksdagen har fattat.
Ygeman beklagar att Delmos ska avvecklas.
– Det finns ingen myndighet som har samma kompetens när det gäller segregation och hedersrelaterat våld som Delmos har. Det var skälet till att de fick uppdraget att jobba med de här frågorna tillsammans med de andra.
TT: Det går inte att bevilja pengar till uppdraget?
– Oavsett om regeringen gillar beslutet eller inte är regeringen tvingad att följa de beslut som riksdagen fattar. I det här fallet får det konsekvenser vad gäller uppdraget om hedersvåld men det riskerar också att viktig sakkunskap om segregationens utveckling försvinner, säger Anders Ygeman.
Finns mer
Pengarna för uppdraget som Delmos har är bara en liten del av de medel som regeringen totalt har öronmärkt för olika insatser mot hedersvåld och hedersförtryck, totalt finns cirka 80 miljoner att tillgå.
Uppdraget Delmos tilldelades innebar att analysera den socioekonomiska segregationens betydelse för att bibehålla traditioner och seder som ligger bakom hedersvåld och hedersförtryck. Det handlade också om att analysera om hur myndigheten själv lyckats, eller inte, att motverka sådant våld och förtryck och hur arbetet kan utvecklas.