Uppdrag: Vinn striden om landsbygden

Valet blev ett svidande bakslag för Centern på landsbygden. Nu är pressen på näste Centerledare att vinna den politiska kampen där stor.

Riksdagsledamoten och före detta kommunalrådet i Linköping, Muharrem Demirok (C) väntas i dag väljas till ny Centerledare efter Annie Lööf. Arkivbild

Riksdagsledamoten och före detta kommunalrådet i Linköping, Muharrem Demirok (C) väntas i dag väljas till ny Centerledare efter Annie Lööf. Arkivbild

Foto: Caisa Rasmussen / TT

Politik2023-02-02 05:00

Riksdagsledamoten och förre kommunalrådet i Linköping, Muharrem Demirok, väntas i dag väljas till ny ordförande för Centern (C). Förväntningen på honom är tydlig – att vinna tillbaka väljare på landsbygden.

I riksdagsvalet backade Centern från 8,6 procent till 6,7 procent. Det var dock okej siffror ur ett historiskt perspektiv. Men raset i många landsbygdskommuner var värre.

Muharrem Demirok har medgett att det sved extra mycket att förlora på "hemmaplan".

I de 56 kommuner som definieras som landsbygdskommuner av Sveriges Kommuner och regioner (SKR) tappade C i snitt mellan vart tredje och fjärde mandat i kommunfullmäktige. I till exempel Leksand rasade C från femton till fem mandat och i Åre från elva till sex.

– Det är ytterst allvarligt. Den nye partiledaren måste ta tillbaka landsbygden, det är helt ofrånkomligt, säger Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet.

Måste lyssna

Ett av Centerns starkaste fästen är Mönsterås i Kalmar län. Där rasade partiet från nitton till tolv mandat.

– Det är viktigt att Muharrem nu åker ut i landet och lyssnar på människor, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Johansson (C).

Han betonar vikten av att lyssna på väljare och medlemmar och att bygga politik underifrån.

– Centerpartiet är ett folkrörelseparti och då är det jätteviktigt att vi hittar energi nere i kretsarna (C:s kommunföreningar) och får upp idéerna från kretsarna uppåt i partiet, säger Johansson.

Att C tappade så många mandat i Mönsterås har flera orsaker, enligt honom. En var en lokal debatt om vindkraft. Men Johansson pekar också på att det i Mönsterås finns väldigt många allmänborgerliga väljare.

– Där har väl funnits ett ifrågasättande om Centern är ett borgerligt parti. Det är vi ju, men jag är inte riktigt säker på att det nått ända fram till väljarna, säger han.

Drunknar lätt

Centerns egen valanalys är klar och har överlämnats till partistyrelsen. Den offentliggörs först senare, eftersom man inte vill att den ska ta uppmärksamhet från partiledarvalet vid extrastämman i Helsingborg.

Enligt statsvetaren Mikael Sundström misslyckades C att nå ut med sin landsbygdspolitik till väljarna, eftersom kampanjerna drunknade i omvärldssituationen.

– Även om du har världens bästa politik, om ingen ser den, så spelar det ingen roll i valrörelser.

En av den nye partiledarens främsta uppgifter blir därför att se till att partiet kommunicerar sin politik bättre.

Demirok har bland annat förklarat bakslaget på landsbygden med att det tog för lång tid för C att svara på andra partiers löften om att få ned drivmedelspriserna med tio–tolv kronor.

Centerns mer komplicerade budskap om hur landsbygden ska stärkas på sikt, drunknade lätt i bruset, konstaterar Sundström.

Tydligare profil

En del centerpartister har efter valet fört fram att partiet behöver en tydligare borgerlig profil. Centerns stängda dörr mot Sverigedemokraterna (SD) ledde efter valet 2018 till att C samarbetade med den rödgröna regeringen.

Inför förra årets val uttalade sig C-ledaren Annie Lööf för S-ledaren Magdalena Andersson som den bästa statsministerkandidaten. Det kan ha skrämt bort borgerliga väljare.

Mikael Sundström pekar på att inför valet 2018 så kunde borgerliga väljare, som inte gillade SD, rösta på Lööf och hoppas på en moderatledd regering utan SD.

Men inför valet 2022 stod det klart att moderatledaren Ulf Kristersson skulle liera sig med SD på något sätt.

– De här väljarna, som var hårdföra borgerliga väljare från början, men inte gillar SD, de gick nog och lade sig på soffan. Det är inte säkert de röstade alls, säger Sundström.

"Oerhört vågspel"

Hittills har Muharrem Demirok inte gett några signaler om att han vill ändra på partiets hårda linje gentemot SD för att locka tillbaka borgerliga väljare.

– Det är ett oerhört vågspel att byta om på det viset, säger Sundström.

Det skulle innebära en risk att förlora många väljare som röstat på C på grund av att partiet uteslutit allt samarbete med SD.

Sundström varnar dock för att dra slutsatser om hur en ny partiledare kommer att agera utifrån vad personen sagt och gjort tidigare. Han pekar på att Annie Lööf, innan hon blev C-ledare, var "full med nyliberala idéer och anti-sossetankar"

– Den nya rollen gör att man väljer helt andra vägar. Det har man sett flera gånger. Det är väldigt speciellt att vara partiledare, säger Sundström.

– Man måste flytta över från ren ideologi och tyckande, till att hitta en balans mellan vad som fungerar ideologisk och vad som fungerar pragmatiskt.

Fakta: Muharrem Demirok

Född 1976 i Huddinge utanför Stockholm.

Pappan invandrade från Turkiet. Svensk mamma.

Uppvuxen i Vårby gård, Huddinge

Bor i Linköping med Sara, tre barn och hunden Allan

Intresserad av friluftsliv, vandring och familjens torp

Har kandidatexamen i statsvetenskap 2003, Linköpings universitet.

Ledamot i Centerns partistyrelse 2005–2013 och sedan 2019.

Kommunalråd Linköping: 2009–2022

Blev riksdagsledamot och partiets utbildningspolitiske talesperson 2022

Har varit ordförande i fotbollsföreningen Åtvidabergs FF

Källa: Centerpartiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!