UtlÀndska medier: JordbÀvning och limbo

VÀrlden följer med spÀnning det svenska valet. Sverigedemokraternas framgÄngar beskrivs som en jordbÀvning, och det skrivs om ett Sverige som vaknar upp i limbo.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) var glad under valnatten.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) var glad under valnatten.

Foto: Stefan JerrevÄng/TT

Politik2022-09-12 09:50

Brittiska The Guardian beskriver det som att Sverigedemokraterna nu Àr pÄ vÀg att skapa en jordbÀvning i svensk politik.

Tidningen skriver att det Ă€r en stor förĂ€ndring att Sverigedemokraterna för första gĂ„ngen kan fĂ„ direkt inflytande över politiken, i ett land kĂ€nt för “sina liberala vĂ€rderingar”.

Ekonomitidningen The Economist skriver att sakfrÄgor som kriminalitet och migration kan ha knuffat en del vÀljare högerut i det svenska valet, men att oron för energikrisen i Europa snarare kan ha gynnat den styrande koalitionen.

Ovanligt aggressiv

"Ovanligt aggressiv" kallas den svenska valrörelsen av amerikanska The New York Times. Tidningen skriver att den svenska valrörelsen har prÀglats av att barriÀren mellan Sverigedemokraterna och de övriga sju partierna i svensk politik lösts upp.

NyhetsbyrÄn AP skildrar ett Sverige som vaknar upp i ett limbo, och skriver att veckor av osÀkerhet nu kan följa. GrÀnsen mellan de tvÄ blocken beskrivs som knivskarp, med Sverigedemokraterna som valets stora vinnare.

Norska Aftenposten kallar valet för "en thriller". Tidningen lyfter att det har varit lÄnga köer till vallokaler och beskriver att festen var i gÄng ordentligt pÄ Sverigedemokraternas valvaka redan vid 22-tiden pÄ söndagskvÀllen.

Berg-och-dal-bana

I Finland rapporterar Svenska Yle frÄn Moderaternas valvaka och beskriver den som en "berg-och-dalbana" i kÀnslor. Oavsett slutgiltigt valresultat beskrivs det som att majoriteten i riksdagen kommer att bli "lövtunn".

Franska Le Monde beskriver Jimmie Åkessons resa inom Sverigedemokraterna frĂ„n studenttiden i Lund och framĂ„t. Tidningen skriver att partiledaren nu har lyckats med sina tvĂ„ uppdrag – att normalisera partiet och göra det till ett av landets största – och att partiet nu vĂ€ntas fĂ„ betydande inflytande under mandatperioden.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!