Utökade straff för psykiskt våld ses över

Regeringen låter utreda om fler typer av psykiskt våld i en relation ska kunna bli straffbara. Det kan handla om hån, omdömen som förminskar eller kontroll.

Justitieminister Morgan Johanson (S). Arkivbild

Justitieminister Morgan Johanson (S). Arkivbild

Foto: Ali Lorestani/TT

Politik2021-10-29 20:20

Utredningen är en följd av det 40-punktsprogram mot våld mot kvinnor som regeringen arbetade fram i våras.

– Utöver det fysiska våldet är också det psykiska våldet ett stort problem. Det kan handla om kränkningar, nedvärderande omdömen och hån, kontroll av vad en utsatt kvinna gör och om hon får gå ut, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

– Det finns skäl att utvidga det straffrättsliga ansvaret.

Frågan om psykiskt våld och straff har utretts tidigare, bland annat när kvinnofridslagstiftningen infördes för över 20 år sedan. Det ledde inte till några skarpa förslag.

För något år sedan var den också en del i utredningen om hedersbrott. Men den utredningen tyckte inte att det fanns skäl nog att införa en ny brottstyp för nedvärderande, kränkande eller manipulerande gärningar.

En del former av psykiskt våld är redan straffbara, sådana gärningar som kan betecknas som olaga hot, ofredande eller olaga tvång. Upprepas det kan det straffas som fridskränkning eller grov kvinnofridskränkning.

Men regeringen framhåller att det inte riktigt täcker in mer underförstådda hot eller tvång som inte utövas med hot om våld, till exempel. Tidigare utredningar har tyckt att det har varit svårt att tydligt avgränsa vilka handlingar som ska vara straffbara.

Utredningen ska göras av hovrättsrådet Viveca Lång. Hon ska vara klar med sitt uppdrag den 1 augusti nästa år, 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!