Utredning om unga kriminella snabbas på

Regeringen snabbar på en utredning om att införa så kallade ungdomskriminalitets-nämnder. Nämnderna ska ses som en brottsförebyggande åtgärd för att barn inte ska välja en kriminell karriär.

Politik2023-02-16 16:10

I stället för att vara klar i slutet på augusti 2024 ska utredningen nu presenteras fem månader tidigare, den 27 mars nästa år.

– Varje månad, varje dag som vi kan arbeta på nya, effektiva sätt för att bryta den här situationen är viktig. Det handlar om att rädda barn, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Regeringen pekar på Danmark, som redan har ett system med ungdomskriminalitets-nämnder. I dessa sitter bland andra domare och representanter från polis och socialtjänst.

– I den danska förlagan finns också en positiv person för den unge, som man ska vilja likna, säger Waltersson Grönvall.

Från vilken ålder barn kan bli aktuella för sådana nämnder, vem som ska driva dem, om det är Kriminalvården eller Statens institutionsstyrelse, får utredningen visa, enligt ministern.

Utredningen tillsattes av den förra S-regeringen. Nu finns den med som en del av Tidöavtalet mellan regeringen och SD.

Regeringen vill också införa särskilda ungdomsfängelser som Kriminalvården ska vara huvudman för.

Regeringen har under torsdagen också fattat beslut om en proposition för att sänka åldern för så kallade öppna insatser för barn från 15 till 12 år.

Socialnämnden ska få besluta om insatser för 12-åringar även om vårdnadshavaren motsätter sig detta. Det kan handla om stödsamtal och behandling för missbruk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!