Utrikesministern till Israel efter sju iskalla år

Efter sju iskalla år i relationerna far nu utrikesminister Ann Linde (S) till Israel på besök.
–Det här är ett stort utrikespolitiskt genombrott, säger Linde till TT.Beslutet att erkänna Palestina som en egen stat, med målet att fler länder skulle göra samma sak, fick relationen att frysa. Men beslutet ligger fast.

Utrikesminister Ann Linde (S) reser snart till Israel, efter sju djupfrysta år av relationer mellan de båda ländernas utrikesministrar. Arkivbild.

Utrikesminister Ann Linde (S) reser snart till Israel, efter sju djupfrysta år av relationer mellan de båda ländernas utrikesministrar. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Politik2021-10-15 12:01

Linde åker i helgen och träffar på måndag Israels president Isaac Herzog och utrikesminister Yair Lapid. Dagen efter besöker hon Västbanken och möter den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, samt utrikesministern och premiärministern.

Arbetat hårt

Linde säger att regeringen, och hon sedan hon blev utrikesminister, har arbetat hårt för det som nu sker.

– Vår relation med Israel är viktig, vi vill ha goda relationer. Det här med att vi inte har varit välkomna har ju varit något som vi har jobbat hårt med för att förändra, säger utrikesministern.

Det är första gången på tio år som en svensk utrikesminister gör officiellt besök i Israel. För några veckor sedan talade Linde med kollegan Yair Lapid i telefon, den första kontakten på den nivån på sju år. Nu möts Linde och Lapid.

– Att vi nu kan normalisera det och få en normal relation även på utrikesministernivå, det är ett nytt kapitel i vår utrikespolitiska dialog.

Margot Wallströms borgerliga företrädare på utrikesministerposten, Carl Bildt (M), var inte heller särskilt populär i Israel. Men förhållandet blev än frostigare när den då nya rödgröna regeringen hösten 2014 erkände Palestina som en egen stat. Det har inget annat EU-land förutom Cypern gjort under sin tid som medlem i EU. Ett drygt år senare förklarade Israel att Wallström inte var välkommen, med hänvisning till flera uttalanden som Wallström gjort.

Var missräkning

Regeringens förhoppning var att fler länder skulle följa efter Sveriges erkännande. Så blev det alltså inte.

TT: Var det en missräkning?

– Ja det var det, därför att när vi fattade beslutet om erkännande var det flera andra länder som hade diskussioner på hög nivå om att också erkänna, säger Linde.

– Det väldigt skarpa svaret mot Sverige efter erkännandet, kan ju inte ha verkat i den riktning vi ville.

Men regeringen har inga planer på att backa från erkännandet och Linde försvarar beslutet som togs.

Rätt erkänna

– Jag tycker att det är rätt, jag stödjer det beslutet fullt ut. Det handlade ju också om att vi vill ha en tvåstatslösning, att vi ville stärka moderata krafter och göra parterna mindre ojämlika i fredsförhandlingarna. Det erkännandet ligger fast och det är en av de saker där vi inte har samma syn som Israel.

På frågan om varför islossningen sker nu anger Linde målmedvetet arbete.

– Och vi har varit tydliga i vårt stöd för Israel när det gäller säkerhet, enligt folkrätten, och vi har i olika FN-sammanhang reagerat mot negativ särbehandling av Israel.

Tycker olika

Hon säger också att den nya israeliska regeringen och personbyten i både Sverige och Israel har betydelse.

– Naturligtvis kan det spela roll, säger hon och framhåller att hon själv sedan länge och under tiden som internationell sekreterare för Socialdemokraterna länge har haft kontakt med den nye israeliska presidenten Isaac Herzog.

Det finns saker, understryker Linde, där Israel och Sverige fortsätter att ha olika syn.

– Vi har varit tydliga med att vi har en folkrättsbaserad politik som ligger kvar när det gäller konflikten mellan Israel och Palestina. Och jag kunde konstatera i det första formella samtalet som ägde rum (telefonmötet med Lapid) att vi har olika syn på olika saker. Men det innebär inte att vi inte ska en normal dialog.

Fakta: Erkännande av Palestina

Totalt har drygt 130 stater runt om i världen – mestadels i Afrika, Asien och Latinamerika – hittills erkänt Palestina som en självständig stat.

Inom EU har endast Sverige och Cypern under sin tid som EU-medlemmar erkänt Palestina. Sverige gjorde det den 30 oktober 2014, medan Cypern 2011 bekräftade sitt tidigare erkännande från 1988.

Även Malta, Ungern, Bulgarien, Polen, Rumänien och det dåvarande Tjeckoslovakien erkände Palestina 1988 – liksom bland andra Albanien och dåvarande Sovjetunionen och Jugoslavien.

Av övriga europeiska länder har endast Georgien (1992), Bosnien-Hercegovina (1992), Montenegro (2006), Island (2011) och Vatikanstaten (2013) erkänt Palestina.


Fakta: Regeringen i Israel

I juni i år blev en ny israelisk regering klar. Med bara en rösts marginal fick en mycket brokig regeringskoalition som består av åtta partier grönt ljus i parlamentet knesset. Följande partier ingår i koalitionen:

Ultranationalistiska Yamina. Representeras av Naftali Bennett, som är premiärminister de två första åren.

Det sekulära mittenpartiet Yesh Atid (Det finns en framtid). Regeringens största parti. Representeras av Yair Lapid, inledningsvis utrikesminister, men ska ta över premiärministerposten efter två år.

Högerpartiet Tikva hadasha (Nytt hopp).

Det sekulära högerpartiet Yisrael Beitenu (Vårt hem Israel).

Mittenpartiet Kahol Lavan (Blåvita alliansen).

Det gröna/vänsterorienterade partiet Meretz.

Arbetarpartiet.

Islamistiska Raam.

Källor: Reuters, AFP, Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!