Utskott uppmanar: Terrorlista iranskt garde

Utrikesutskottet uppmanar regeringen att verka för att iranska Revolutionsgardet ska sättas upp på EU:s terrorlista.

Demonstration utanför utrikesdepartementet i Stockholm i januari med krav om hårdare tag mot det iranska Revolutionsgardet. Arkivbild.

Demonstration utanför utrikesdepartementet i Stockholm i januari med krav om hårdare tag mot det iranska Revolutionsgardet. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2023-04-27 16:53

Redan den 17 mars – under överläggningar med utrikesminister Tobias Billström (M) – framgick att en majoritet i utskottet ansåg att regeringen borde ändra hållning i frågan, från att stödja sanktioner mot individer med ansvar för regimens och gardets övergrepp, till att terrorlista Revolutionsgardet.

Majoriteten bestod av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Gardet, formellt kallat Islamiska revolutionsgardet (IRGC), är den iranska regimens säkerhetsapparat och är redan terrorlistat av bland andra USA.

Utskottet föreslår nu riksdagen att uppmana regeringen att skapa enighet om en terrorlistning i EU. Frågan ska debatteras och beslutas om i riksdagen den 4 maj.

"Sedan september 2022 har protester pågått på flera håll i Iran riktade mot den iranska regimen, som svarat med att avrätta personer som demonstrerat. Utrikesutskottet fördömer det våld som utförs mot de fredliga protesterna. De fördömer även användningen av dödsstraff och kräver att det avskaffas", skriver utskottet i sitt betänkande.

Fakta: Revolutionsgardet

När Islamiska revolutionsgardet bildades i Iran strax efter den islamiska revolutionen 1979 var det för att skydda det nya religiösa statsskicket från eventuella kuppförsök, särskilt från Irans nationella armé. Det är också hos den religiösa regimen lojaliteten ligger, inte hos det iranska folket.

Revolutionsgardet består av markstyrkor, flygvapen och marin, men även den ökända Basijmilitären och Qudsstyrkan, som ansvarar för insatser utomlands. Det har även ett eget underrättelseorgan.

Utöver det kontrollerar Revolutionsgardet, eller IRGC som det internationellt kallas utifrån det engelska namnet Islamic Revolutionary Guard Corps, stora delar av Irans ekonomi genom bolag inom bland annat Irans viktiga sektor med fossila bränslen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!