Håkan Svenneling, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, anser att situationen är "ohållbar".
– Därför tycker jag att det rimliga är att han förklaras icke önskvärd, säger han till radion.
KD och SD framförde kravet på fredagen. Bakgrunden är att ambassaden i torsdags skickade ett brev till journalisten och Expressenmedarbetaren Jojje Olsson med krav om att han ska upphöra med sin kritiska rapportering om Kina eller "möta konsekvenserna av sina handlingar".
"Kinesisk oro"
– Jag tolkar ju framför allt hoten, mot mig och andra journalister, som en oro från kinesiska myndigheter att situationen i Xingjang och annan politik som Kina bedriver får mer och mer uppmärksamhet, säger Jojje Olsson till Ekot.
Det här är inte första gången som V begär att ambassadören utvisas. Senast samma krav ställdes av partiet var i november 2019 när ambassadören hotat att porta Sveriges kulturminister Amanda Lind (MP) från Kina om hon närvarade vid Svenska Pen-klubbens prisutdelning av Tucholskypriset till den fängslade förläggaren Gui Minhai. Lind trotsade hotet och närvarade vid prisceremonin.
Linde: Vill ha dialog
Utrikesminister Ann Linde (S) bemöter partiernas krav och kommenterar Gui Congyous beteende i ett svar till Expressen.
”Det är självfallet helt oacceptabelt att en ambassad gör hotfulla uttalanden mot en journalist. Som tidigare nämnts har utrikesdepartementet vid upprepade tillfällen påtalat för den kinesiska ambassaden och för den kinesiska ambassadören att yttrandefriheten i Sverige är grundlagsskyddad och att journalister har rätt att utföra sitt arbete fritt. Vi kommer att fortsätta påtala detta i våra kontakter med ambassadören”, säger Ann Linde i uttalandet.
Men en utvisning av Gui Congyou är inte aktuell, enligt henne.
”Vi vill emellertid hålla kanalerna för dialog öppna. Försvagas våra kontaktmöjligheter med ett land så begränsas också våra möjligheter till dialog om frågor där vi tycker olika. Sverige utvisar inte ambassadörer för att göra politiska markeringar”, säger Ann Linde.