V: Inför pristak på bensin och diesel

Vänsterpartiet vill införa ett pristak på bensin och diesel på 18 kronor litern. Därutöver vill partiet sänka reduktionsplikten kraftigt.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2022-03-14 12:21

Priset på drivmedel ska regleras genom att mackarna får göra någon form av avdrag vid ett visst bensin- eller dieselpris. Staten ska sedan ta kostnaden, enligt Nooshi Dadgostar, som presenterar förslaget vid en pressträff.

Hon lägger fram förslaget med anledning av prishöjningarna som skett sedan Rysslands invasion av Ukraina för drygt två veckor sedan.

– Det är prischocker vi inte sett på väldigt länge, det är ett exceptionellt läge, säger Vänsterledaren.

Biologisk mångfald

Hon kallar det en viss skyddslagstiftning som ska hindra att människors löner, pensioner och arbetslöshetsförsäkringar äts upp av de höga drivmedelspriserna.

Därutöver vill Vänsterpartiet att regeringen kraftigt sänker reduktionsplikten, vilket framför allt kommer att påverka dieselpriset.

– Det är inte förenligt med hållbarhet och biologisk mångfald att ha så mycket inblandning av biodrivmedel som vi har i Sverige.

Exakt hur stor reduktionsplikten ska vara, kan Nooshi Dadgostar inte svara på, men hon anser att dagens 30 procent är alldeles för högt.

"Skadligt förslag"

Kristdemokraterna anser att den bör ligga på 6 procent.

– Det är möjligt att det landar där, säger Dagdgostar.

Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson för Miljöpartiet, sågar förslaget.

– Det är ett väldigt skadligt förslag. Det innebär en direkt ökning av vårt fossilberoende och därmed även mer pengar till Putins krigskassa. Det är inte ansvarsfullt i det läge vi är i.

Han framhåller att MP i stället vill sänka skatten för dem som bor på landsbygden, införa ett särskilt stöd för nybilsköp och höja stödet inom reseavdraget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!