Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj höll under torsdagen ett tal i Sveriges riksdag där han vädjade till Europa och Sverige om att bryta den ryska olje- och gasimporten.
I förra veckan riktade presidenten ett särskilt tack till Svenska hamnarbetarförbundet för att de vill stoppa fartyg och gods från Ryssland från svenska hamnar. En blockad är tänkt att träda i kraft på måndag nästa vecka.
Nu får hamnarbetarna stöd av Vänsterpartiet och Miljöpartiet, som vill att den svenska regeringen går före EU och inför ett stopp.
– EU behöver föregångare. Länder måste visa att det är möjligt. Varje dag som vi köper olja och gas från Ryssland är en dag som kriget kan fortsätta i Ukraina. Men vi borde också vara en mycket starkare röst inom EU för att få ett totalstopp av importen, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund.
Vänsterpartiets Ulla Andersson tycker inte Sverige kan låta leveranserna fortsätta.
– Att vänta in EU kommer ta väldigt lång tid. Det här är ett sätt att sätta press på EU och markera. Vi ska inte med ena handen hjälpa Ukraina och med andra handen se till att Putin får pengar genom att de här fartygen får anlöpa.
Utesluter inte
Regeringen utesluter inte ytterligare sanktioner mot Ryssland men hittills har inget EU-land fattat ett nationellt beslut om att stänga hamnar.
– Man kan gå före men det kan också ha en negativ effekt, för om vi går före med några sanktioner kan det kännas som att vi inte behöver enas. Då har vi spräckt enigheten, säger utrikesminister Ann Linde (S).
Hon framhåller att mellan 12 och 18 ryska fartyg anlöper till svenska hamnar varje år.
– Så för svensk del spelar det inte så stor roll. Men vi är öppna för alla förslag förs fram gemensamt i EU.
Arbetsgivaren Sveriges Hamnar vill dessutom se ett förtydligande innan en eventuell blockad träder i kraft och har därför nu lämnat in en så kallad varselinvändning.
Sveriges Hamnar vill bland annat veta vad Hamnarbetarförbundet menar med "ryskt import- eller exportgods" och "ryskkontrollerade fartyg".
– Det finns alltid svårigheter när man fattar beslut, men hittills har vi inte fattat något beslut, säger riksdagsledamoten Ulla Andersson.
Varken Centerpartiet eller Moderaterna tycker att Sverige gör klokt i att på egen hand införa en blockad.
– Vi ska driva på så att andra länder vågar ta steget, men vi ska göra det gemensamt i EU. Det finns ett egenvärde i enigheten mellan EU:s länder, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
"Vi får offra"
Frågan har nyligen varit aktuell i Gävle hamn som tog emot en oljetanker med flygbränsle från Ryssland för två veckor sedan. I Södertälje hamn fattades däremot ett annat beslut då ett ryskt fartyg nekades att lägga till, enligt SVT.
Ulla Andersson, som kommer från Gävle, säger att den eventuella brist som kan uppstå på varor är något svenskarna får hacka i sig.
– Om vi ska prata om umbäranden, vilka umbärande bär Ukrainas folk i förhållande till det? Vi kanske också får offra en del för att göra vad vi kan.