V-politikern Jörn Svensson död

Författaren och före detta V-politikern Jörn Svensson har avlidit, 85 år gammal.

Jörn Svensson har avlidit, 85 år gammal. Pressbild.

Jörn Svensson har avlidit, 85 år gammal. Pressbild.

Foto: Riksdagen

Politik2021-11-12 16:11

Jörn Svensson var född i Danmark, men bodde större delen av sitt liv i Jämtland. Han inledde sin politiska bana inom Socialdemokraterna, men lämnade partiet i mitten av 1960-talet och gick över till Vänsterpartiet.

Han var riksdagsledamot 1971–1988 och EU parlamentariker 1995–1999 för Vänsterpartiet. Under drygt 20 år var han också ledamot av Vänsterpartiets partistyrelse och under några år ordförande av partiets verkställande utskott.

Jörn Svensson engagerade sig tidigt i frågan om homosexuellas rättigheter och redan 1973 skrev han en motion om att ersätta äktenskapslagstiftningen med en könsneutral samlevnads lagstiftning.

Han var också en av de första att viga ett samkönat par, och det skedde samma dag som lagändringen trädde i kraft, den 1 januari 1995.

Jörn Svensson hade doktorerat i ekonomisk historia vid Lunds universitet och skrivit flera böcker, både sakprosa och skönlitterära verk.

Han levde under närmare 40 år tillsammans med den före detta ministern och ambassadören Margareta Winberg och efterlämnar tre barn och tre bonusbarn, skriver Viktoria Winberg i ett mejl till TT.

"”Vila i frid Jörn. Tack för att jag fick lära känna dig och arbeta tillsammans med dig i EU-parlamentet”, hälsar Vänsterpartiets tidigare ledare Jonas Sjöstedt via Twitter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!