V: Pressa storbankerna att sänka räntan

Regeringen måste pressa storbankerna att sänka boräntorna, enligt Vänsterpartiet. Verktyget: den statliga banken SBAB. –De måste ringa sin egen bank, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild.

Foto: Lars Schröder/TT

Politik2023-05-10 10:24

Bolånemarknaden lider av osund konkurrens, vilket i slutändan drabbar hushållens plånböcker, anser Vänsterpartiet.

När de fyra storbankerna presenterade sina rapporter för första kvartalet i år visade de att vinsten ökat med 46 miljarder – 43 procent mer än samma kvartal förra året. Mycket på grund av räntenettot.

– Där har regeringen verktyget den statliga banken SBAB för att pressa storbankerna att sänka sina boräntor, säger Nooshi Dadgostar.

Partiet föreslår därför att SBAB:s uppdrag ska ändras, så att banken aktivt ska verka för prispress och konkurrens.

– Svenska banker har det väldigt gott. De gör stora vinster, säger V:s ekonomisk-politiske talesperson Ali Esbati.

Över tio procent

V föreslår att avkastningskravet för SBAB ska sänkas till det som gällde 2012 – rent tekniskt en femårig statsobligationsränta plus fem procentenheter. I dag är avkastningskravet minst tio procent.

Om SBAB sänkte sina räntor så skulle storbankerna behöva följa efter, enligt Dadgostar.

Partiets egna beräkningar visar att en familj med bolån på två miljoner skulle kunna få en sänkt bolånekostnad med 10 000 kronor, brutto, om året, om förslaget genomfördes.

V vill också att en statlig utredning ska tillsättas för att utreda den långsiktiga konkurrensen på bankmarknaden.

Ger kalla handen

Regeringen och finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) vill stärka konsumentmakten, det vill säga göra det enklare för människor att byta bank. En utredning om den så kallade ränteskillnadsersättning – kostnaden för att lösa ett bundet lån i förtid – ska vara klara i höst.

Han verkar inte alls vilja använda sig av SBAB.

– Vi styr inte bankmarknaden på det sättet i Sverige med bolagen. De får verka på de grunder som andra också gör, sade han under tisdagen i Sveriges Radio.

Även FI:s chefsekonom Henrik Braconier, uppmanar konsumenter att sätta press på sina banker, bland annat genom att se till att man får en bra sparränta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!