Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna står också bakom förslaget som M och V har tagit fram. Förslaget lär diskuteras igen på tisdagen eftersom finansminister Mikael Damberg (S) då ska informera riksdagens finansutskott om regeringens eget förslag för att lindra de höga bränslepriserna.
Skrivelsen, eller brevet, med ett 50-tal underskrifter av aktiva och medlemmar med olika uppdrag i landet har nu skickats till partistyrelsen. Det uppger en av undertecknarna, Rikard Warlenius, som är aktiv i kommunpolitiken i Stockholm.
– Vi vill få igång en diskussion, det finns en oro för vart partiet är på väg i miljöfrågan. Varje gång det kommer till kritan är det många som upplever att miljöintresset får stå tillbaka, säger Warlenius.
Inte träffar rätt
Partiets klimatpolitiske talesperson i riksdagen, Jens Holm, står också bakom skrivelsen.
En del av kritiken handlar om att förslaget inte träffar rätt, att de som kommer att tjäna mest på det är män med tjänstebil som kör mycket och för vilka priserna inte spelar någon större roll.
Istället borde partiet satsa på förslag om en generell kompensation till boende i glesbygd, anser de.
"Att generellt sänka priset på fossila drivmedel med 4–5 kronor, som Vänsterpartiet driver tillsammans med högerpartierna är inte en klok politik", heter det i brevet till partistyrelsen där undertecknarna också för fram att sänkt pris ökar efterfrågan på olja och därmed också gynnar därmed Vladimir Putins krigskassa.
TT har bett Vänsterpartiet om en kommentar till brevet men beskedet från presstjänsten är att ledningen inte har något att säga om det offentligt.
"Är respektlöst"
Förslaget som fyra oppositionspartier och V stödjer går ut på att säga ja till regeringens förslag om att sänka energiskatterna på diesel och bensin från den 1 maj, dels med de 50 öre per liter som är beslutade sedan tidigare och dels med ytterligare 1:30 per liter.
Det skulle innebära EU:s minimiskattenivå. Men de fem vill att regeringen genom att trycka på i Bryssel ska få de övriga 26 medlemsländerna med sig på att snabbt ta bort skatten helt under tre månader, något regeringen hävdar är i praktiken omöjligt.
– Att lova saker man vet inte går att genomföra, det är respektlöst, sade finansminister Mikael Damberg när oppositionens förslag presenterades i förra veckan.