I sitt sommartal i sin barndomsstad Göteborg beskrev Dadgostar bland annat en vård där personalen knäar under arbetsbördan.
– Det behövs fler sjuksköterskor, undersköterskor, läkare, fler vårdplatser och fler tider på vårdcentraler, sade Dadgostar.
– Trots att det är kris i välfärden är det bara Vänsterpartiet som går till val på att förbättra den.
Mer pengar till välfärden blir ett viktigt krav för Vänsterpartiet (V) i eventuella regeringsförhandlingar med Socialdemokraterna efter valet.
– Det här är extremt prioriterat för oss. Vi kan inte låta välfärden ta smällen för andra utgifter i detta ekonomiska läget, säger Dadgostar på en pressträff inför talet.
"Man urholkar"
V pekar på att behoven i välfärden ökar i takt med att befolkningen växer och att andelen äldre blir större. För att behålla dagens personaltäthet måste därför resurserna öka i samma takt, anser V.
– Om man inte är beredd att utöka resurserna, då betyder det att man urholkar välfärden, säger Dadgostar.
Partiet föreslår därför att statsbidragen till kommuner och regioner ökar successivt under nästa mandatperiod så att ökningen jämfört med i dag blir 60–70 miljarder 2026.
Från 2026 vill V se en indexering av statsbidragen så att de därefter automatiskt följer befolknings- och prisutvecklingen.
100 000 fler
Av de 70 miljarder kronorna ska omkring 40 miljarder se till att välfärden inte urholkas av en växande befolkning. Enligt V behövs 13 000 fler anställda i välfärden per år fram till 2026 för att behålla nuvarande kvalitet och personaltäthet.
Partiet vill därutöver höja personaltätheten med ytterligare 50 000 heltidsanställda fram till 2026. Det beräknas kosta ytterligare 30 miljarder.
Med satsningen på 70 miljarder kronor till 2026 bedöms det totala antalet anställda i välfärden kunna öka med omkring 100 000 jämfört med i dag.
Enligt partiet räcker de 70 miljarder kronorna även till lönesatsningar för välfärdens personal.
V: Pengar finns
Konjunkturinstitutet har bedömt att staten har råd att öka utgifterna med sammanlagt 120 miljarder under nästa mandatperiod. Det är med detta så kallade reformutrymme som V vill finansiera höjningen av statsbidragen till kommuner och regioner.
Vänsterpartiet siktar på att få sitta med i en regering med Socialdemokraterna (S) efter valet. Men Centern som också kan komma att samarbeta med S säger nej till det.
– Nu säger Annie Lööf att Vänsterpartiet inte ska ges lika inflytande, trots att våra mandat krävs för en majoritet, sade Dadgostar i talet.
– Varför ska alltid väljare som vill sätta välfärden främst nonchaleras?
Dadgostar tillade också att S, V, C och MP måste styra tillsammans.
– Vi kommer inte att tycka lika i allt, men Sverige förtjänar ett stabilt styre.