Vaccinerade – okej att krama barnbarnen igen

Alla som fått två vaccindoser – och därmed är fullvaccinerade – kan åter få träffa sina nära och kära. –Den som är fullt vaccinerad kan krama sina barn och barnbarn igen, säger Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.

Socialminister Lena Hallengren (S) håller pressträff om coronavaccin. Arkivbild.

Socialminister Lena Hallengren (S) håller pressträff om coronavaccin. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2021-02-25 13:29

Vaccineringen går framåt, särskilt på äldreboenden där 83 procent nu är vaccinerade.

Johan Carlson öppnar nu på en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S), för att vissa restriktioner kan lättas. Två veckor efter att man fått sin andra dos går det att få träffa sina anhöriga igen.

– Folkhälsomyndigheten bedömer i dag att det går att säga till alla som är fullvaccinerade på särskilda boenden att det går bra att låta åtminstone delar av livet återgå till det normala. Det går bra att träffa symptomfria anhöriga. Den som är fullt vaccinerad kan krama sina barn och barnbarn igen.

Ske på säkert sätt

Besöken på särskilda boenden gäller i en begränsad form, i den fullvaccinerades lägenhet, poängterar Johan Carlson.

– Det kommer alltid att finnas de som inte kan eller vill ta vaccin. Så de här besöken måste ske på ett säkert sätt, antingen i den egna lägenheten eller utomhus, säger han.

Det kan också bli aktuellt att ta bort besöksförbuden på äldreboendena inom några veckor.

– Jag skulle tro att det blir så. Vi har också sett att det är färre och färre kommuner som ansökt om besöksförbud, säger han.

Nytt avtal

Regeringen har tecknat ett nytt avtal med Moderna och kommer att få ytterligare 3,6 miljoner doser under andra halvåret 2021.

– Det är ett nytt kapitel som öppnas upp nu, som handlar om att erbjuda vaccin till dem som inte får vaccin nu på vårkanten, det vill säga barn och unga och andra, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström om det nya avtalet.

Enligt Bergström handlar det också om att ha kapacitet för att vaccinera vissa personer på nytt om det uppstår behov av det, så kallade boosterdoser.

Regeringens missnöje är stort med de företag som inte klarat att hålla sina utlovade leveranser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!