Vaccinsamordnaren: Ny era efter vaccinet

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström beskriver den inledda vaccineringen mot covid-19 som en ny era i pandemihanteringen. Nu flyttas fokus mot att fördela överblivet vaccin till länder utanför Europa.

Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, har arbetar sedan juni med att ge Sverige tillgång till vaccin. Arkivbild.

Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, har arbetar sedan juni med att ge Sverige tillgång till vaccin. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Politik2020-12-27 19:25

Efter sex månader som Sveriges vaccinsamordnare ser Richard Bergström frukten av sitt arbete sedan de första personerna i Sverige vaccinerades under söndagen.

– Nu är det på riktigt. Det är fantastiskt när det verkligen kan börja hjälpa människor. Jag har jobbat med läkemedelsutveckling under hela mitt yrkesverksamma liv. När man får ett godkännande är det en stor dag, men det är verkligen speciellt när patienterna börjar få tillgång till vaccinerna. Det är en stor milstolpe, säger Richard Bergström.

Från och med i dag kommer volymerna gradvis att skruvas upp. Från en första leverans från Pfizer och Biontech på knappt 10 000 doser till att gå till 80 000 doser i veckan – en takt som i början av mars ska dubbleras. Och ytterligare vaccin är på väg.

Fem vaccin

Om allt går som planerat finns det under våren fem vaccin tillgängliga i Sverige.

– Vi väntar oss godkännande av vaccinet från Moderna den 6 januari och kontrakten säger att de ska börja leverera inom två veckor efter de blivit godkända, säger Richard Bergström.

Modernas vaccin kommer till en början levereras i lägre volymer på omkring 20 000 doser i veckan med start under vecka 3 eller 4. Astra Zenecas vaccin väntas bli godkänt i slutet av januari och vara i bruk i slutet av februari, och då i betydligt större volymer – mellan 200 000 och 300 000 doser i veckan, enligt Bergström.

– Det viktigaste just nu är att skala upp. Från dessa 10 000 till 80 000 i veckan. Därefter krävs det en annan logistik för att vaccinera folk inom sjukvården och andra riskgrupper som inte bor på särskilda boenden utan bor hemma, säger han och fortsätter:

– Från och med april tror jag vi kommer ha vaccin för alla.

Flytta fokus

Förutom arbetet med att skriva avtal med olika vaccinkandidater arbetar han med att möjliggöra en fördelning av det vaccin som blir över i Europa.

– Vi kommer få ett överskott av vaccin här i Europa. Det är vad jag kallar ett lyxproblem och då måste det finnas en mekanism för hur vi delar med oss av vaccin, säger Bergström och poängterar att västra Balkan är en del i Europa som står utan vaccin.

– Det hålet bör man försöka täppa till. Nordafrika och Marocko och Ukraina skulle också behöva tillgång till vaccin.

EU:s medlemsländer har skjutit till tio miljarder för att finansiera vaccin till utvecklingsländer. Men utan att det finns några doser.

– Det är en utmaning och kommer nog dröja ett par månader innan vi har en mekanism för hur det ska fungera. Sedan får vi gradvis börja dela med oss, säger han.

Bergström poängterar att Europa kommer ha ett överskott redan under 2021 och att vi redan då ska kunna dela med oss av ansenliga volymer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!